Izvor: Kurir.rs
12.03.2023 u 10:01
0

NAPUSTIO NAS ČUVENI PISAC I AKADEMIK: Preminuo Dragoslav Mihailović

Poznati pisac, scenarista i dramaturg, akademik Dragoslav Mihailović, preminuo je u Beogradu u 93. godini.

Književnik Dragoslav Mihailović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.

Njegov književni opus obuhvata pripovetke, romane i drame. Izabrana dela su mu štampana dva puta, u šest knjiga 1984. i u sedam knjiga 1990. godine.

PREMINUO GLUMAC TANASIJE UZUNOVIĆ

Njegova dela su prevođena na više evropskih jezika.

Njegov sin je slikar Branislav Mihajlović, a ćerka glumica Milica Mihajlović.

Dela

Roman „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. i izazvao je značajnu reakciju socijalističke vlasti. Predstava koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu trebalo da se igra po ovom romanu zabranjena je pre nego što je izvedena premijera. Mihailović smatra da ju je Tito lično zabranio na insistiranje Kardelja.

Osim ovog, Mihailović je objavio i sledeća dela: „Frede, laku noć“, „Petrijin venac“, „Čizmaši“, „Goli otok“, „Crveno i plavo“, „Vreme za povratak“, „Gori Morava“, „Lov na stenice“, „Uvođenje u posao“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter