Izvor: Novosti.rs
12.11.2023 u 16:37
0

BORIO SE ZA SRBIJU, A UMRO U IZGNANSTVU: Ratni heroj sa 20 odlikovanja, učio od najboljih stratega Živojina Mišića i Stepe Stepanovića

Dušan Dodić (1883-1955) veliki rheroj i borac na Solunskom frontu.

IO je brigadni general, nosilac 20 odlikovanja, čak dva puta dobijao Orden Belog orla sa mačevima četvrtog reda, jurišima u Prvom svetskom ratu oslobađao je porobljene teritorije od Makedonije do Vojvodine, ali je preminuo u izgnanstvu, daleko od zemlje za koju se požrtvovano borio.

Zvao se Dušan Dodić(1883-1955) i rođen je u malom Milutovcu kod Trstenika, gde je nedavno obeleženo 140 godina od njegovog rođenja i to u školi, koju je pohađao.

Potomak je junaka i „težaka“, vrednih orača i berača sa leve obale Zapadne Morave.

U rodnom kraju je završio osnovnu školu, gimnaziju u Kruševcu upisuje 1894.godine, a maturira u Kragujevcu sa generacijom 1899/1900. Od tada njegov životni put postaje – vojnički. Na Vojnoj akademiji je učio od najboljih stratega, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Dragutina Milutinovića. Jezike mu predaje Bogdan Popović, njegov brat Pavle i čuveni dr Aleksandar Belić.

Srpske oficire školovali su vrhunski profesori i njima je potonji general mnogo dugovao. Na frontu, međutim, za pokazano junaštvo bio je „odgovoran“ – lično. Herojstvo o kojem su posvedočili njegovi vojnici može se pročitati u autentičnom Ratnom dnevniku, koji je vodio od 27. avgusta 1918. do 24. novembra, 1919. godine.

Iz tog zapisa, mi vidimo i njegovu brigu za svakog vojnika – prenosi za „Novosti“ istoričarka Jelena Vukčević iz Muzejske zbirke NU Trstenik, koja je zajedno sa kolegom, istoričarom Zavičajnog muzeja Jagodina Duškom Grabović priredila dnevnik u posebnom izdanju i izložbu, koja je obišla Srbiju. – General Dodić je neposredno tokom proboja Solunskog fronta sa svojom jedinicom oslobodio Kavadarce, Štip, Kočane, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodinu, Bagrdan, Lapovo, Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac i Temišvar.

Njegov ratni dnevnik, koji je pre dve godine i digitalizovan kroz posebnu online aplikaciju, vanredno je istorijsko svedočanstvo.

– Ta knjižica je značajan izbor za proučavanje događaja 1918-1919.godine, jer svojim sadržajem pruža sliku o proboju Solunskog fronta, oslobođenju Srbije i operacijama u Banatu iz ugla neposrednog učesnika – iznosi istoričar Duško Grabović.

Srpski vojnici bili su prvi na bojnom polju, ginuli su i štitili saveznike. Neprekidni marš trajao je punih 15 dana. Bio je to jedinstven primer u jesen 1918.godine: pešačka trupa je u stopu pratila konjicu.

– Zbog toga više od pola ljudi hramlje, a usled uboja na nogama- piše general Dušan Dodić. – Ali ravnodušno podnose sve teškoće ovog mučnog marševanja. Uopšte, svi su bili dostojni svojih predaka, koji su za otadžbinu svoje živote polagali.

Osim Ordenom Belog orla, slavni general odlikovan je i Ordenom Svetog Save, Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. Mobilisan u Drugom svetskom ratu, završava u zarobljeništvu. I pored brojnih zasluga i priznanja, biva zaboravljen. Nikada se nije vratio u Srbiju, niti video svoju ćerku Simonidu i sinove Vladislava, majora kraljeve garde streljanog u Jajincima, i Ratoljuba, koji je imao izuzetnu karijeru. Preminuo je u dvorcu Farlar kod Osnabrika, a sahranjen u kripti Crkve Svetog Đorđa.

Potomci su, međutim, čuvali sećanje. Prof.dr Veljko Milutinović, unuk generala Dodića posvedočio je za „Novosti“ da je deda bio i junak, ali i tragična ličnost.

– U Kraljevini je ranije poteran u penziju, kako bi se napravilo prostora za napredovanje kadrova iz Hrvatske, a uz to, dosta je kritikovao stanje u vojsci i isticao da nismo spremni za rat koji se očigledno približavao – ispričao nam je prof. dr Veljko Milutinović. – Potom mu, kao i drugim generalima od ugleda u narodu, koje su Nemci zarobili u vreme Drugog svetskog rata, Tito nije dozvoljavao da se vrati u zemlju.

Dušan Dodić umire daleko od svoje otadžbine i rodnog Milutovca. Ali, i tu je ponovo oživelo sećanje na njega, 140 godina od njegovog rođenja, škola, koju je pohađao, obeležila je 163 godina rada. Osim izložbe o generalu Dodića, nadahnut program priredili su đaci.

Školu „Rade Dodić“ pohađaju učenici iz Milutovca, ali i Poljne, Male Drenove, Riljca, Božurovca. Deca su obukla srpske uniforme i predstavila junake Prvog svetskog rata, čiji je nemali broj porastao na obali Zapadne Morave.

Ova generacija neće zaboraviti da je potekla iz kraja generala Dodića.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter