Izvor: BSC HAPPY/NOVOSTI
28.12.2023 u 18:26
0

FILMSKA PRIČA SRPSKOG ROMEA I JULIJE: Dvoje mladih streljani zbog lažne optužbe

Šekspirovska ljubav dvoje mladih Župljana dogodila se pre 115 godina, kada su izvesna devojka po imenu Nerandža i mladić Mihajlo izgubili život zbog klevete.

Zavoleli su u Mrmošu, početkom 20.godina, ali je želja porodice mlade devojke bila da se uda za izvesnog Vladislava Vlajka Novakovića iz sela Laćisled. Nerandža je godinama bila u braku sa čovekom, koga nije volela. Mihajla Bajića nikada nije zaboravila, a selo je pričalo da se i dalje viđaju. Brak je prekinulo ubistvo.Ko je bio pravi ubica Vlajka Novakovića nije bilo poznato, ali je Vlajkov brat Živko, uz pomoć lažnih svedoka optužio snaju i njenu nikada prežaljenu ljubav, Mihajla.

Učinio je to delom nesrećan zbog stradanja brata, a delom što je potajno gajio simpatije prema snaji. Sud u Kruševcu im je poverovao.

Ovu priču je kao dečak čuo režiser Goran Erčević.

Scenario je takav da je samo život mogao da ga napiše – svedoči Goran Erčević.

Najstariji su odrastali uz ovu priču, a ona se prenosila i na mlađe. Bila je i izreka dugo u Župi „oklevetan ko Nerandža i Mihajlo“. Istina se, na žalost, kasno saznala.

SAMO JEDNA JE PRAVA: Odaberite kristalnu kuglu i otkrijte poruku za budućnost

Do nje je došao i parohijski pop Leka kada je ispovedao krvnika kome se na samrti probudila savest. Sveta tajna nije mu dozvoljavala da 30 godina posle stradanja ljubavnika obelodani identitet dželata, od čije je ruke stradao Vlajko Novaković, Nerandžin muž.

Učinili su to svedoci događaja i to tek 60-ih godina prošlog veka. Ispričali su sve bratu Živku. Saznalo se da je krvnik bio izvesni Dila Sojkić iz Mačkovca.

Pisac i hroničar Tomislav Miletić je godinama istraživao ovu legendu.

Selo je pričalo da su Mihajlo i Nerandža u vezi i kada je došlo do ubistva Nerandžiinom muža, za istinu nije bilo mesta – ispričao je svojevremeno Miletić. – Dodeljeni sudija je, inače, bio vrlo strog i sud je u ovom slučaju nevino optuženih ljudi, bio preki sud.

Nekadašnji ljubavnici su bili gotovo idealne žrtve. Nerandža je bio nadaleko čuvena lepotica, markantne figure, stasa i inteligencije, a Mihajlo, vrlo nemiran kao mladić. Nije se ženio, bio je sklon  nevoljama i krađama. Splet okolnosti im nije išao na ruku.

Udesilo se da je u danima pre ubistva neko sa Novakovićevog imanja uporno krao seno. Upravo je to bio razlog što je nesrećni domaćin rešio da dežura. Kradljivce je uhvatio, ali taj susret bio je koban po njega. Ispostaviće se i za Nerandžu i Mihajla.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter