Izvor: vecernji.hr
27.04.2023 u 11:09
0

ODZVONILO MAFIJI? Italijanska crkva pronašla način da UNIŠTI TRADICIJU

Ne prate decu na putu vere

Crkveni zakon nalaže da bi kume i kumovi trebalo da prate decu na njihovom putu vere i otvaraju im hrišćansku perspektivu na život. No danas je to retkost jer su se kumstva svela na osnaživanje rodbinsko-prijateljskih odnosa, a ponekad i poslovnih odnosa.

U saopštenju biskupa Đakoma Ćirulija stoji da „današnje kumstvo više nije u skladu s vremenom u kojem živimo“. „U današnjem društveno-crkvenom kontekstu, ova služba je dobrim delom izgubila svoju izvornu ulogu i vrednost.” Crkveni zakon nalaže da bi kume i kumovi trebalo da prate decu na njihovom putu vere i otvaraju im hrišćansku perspektivu na život. No danas je to retkost jer su se kumstva svela na osnaživanje rodbinsko-prijateljskih odnosa, a ponekad i poslovnih odnosa. Znaju da se odaberu „imućniji“ kumovi da bi se osigurale bolji pokloni.

Prema Zakoniku kanonskog prava, krštenje i krizma vrede i bez kumova. Biskup Ćiruli koji je nadležan za tri biskupije koje su poslednje donele ovu odluku ističe da odluka ne mora da bude konačna. Za tri godine proveriće se da li postoji kod primatelja sakramenata zaista stvarna želja za konkretnom pratnjom u veri ili je ljudima svejedno, ako mladi hrišćani odrastaju bez kumova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter