Izvor: Stil
21.10.2023 u 17:14
0

MOJI SU ME PRODALI S 10 GODINA ZA STINE PARE MUŠKARCU ZBOG ŠOK RAZLOGA: Ona uradila NEVEROVATNU stvar i srušila ŠERIJAT

Avganistanska tinejdžerka, čiji su roditelji pokušali da je prodaju zbog ugovorenog baka za 9.000 dolara, pretvorila se u veliku svetsku zvezdu po kojoj je snimljen i film.

Sonita Alizadeh imala je samo 10 godina kada su njeni roditelji, inače muslimani, prvi put pokušali da je prodaju za brak. Odrasla je pod vlašću talibana i imala je jako teško detinjstvo. Naime, porodica ove neverovatne mlade dame je pobegla iz ratom razorenog Avganistana u Iran kada je imala osam godina. Srećom, ponuda za prvo venčanje je propala.

– Tada nisam bila tužna, jer nisam znala o čemu priča. Ali, to je bio prvi put da su se moji roditelji fokusirali na mene i kupili su mi novu odeću – rekla je Sonita.

Međutim, kada je imala 16 godina, majka joj je još jednom rekla da mora da se uda za čoveka kojeg ne poznaje. Došla da je vidi u Teheranu i rekla joj da mora da se vrati u Avganista,n jer njenom bratu treba 7.000 dolara za miraz, a porodica bi mogla da zaradi 9.000 dolara od prodaje.

– Nisam mogla da dišem. Nisam mogla da govorim. Kada mi je majka rekla da će morati da me prodaju, srce mi se slomilo. Shvatila da da u odnosu na svog brata nemam nikakvu vrednost. I nisu mogli da me razumeju – priseća se Sonita, koja je to iskustvo uporedila sa „smrću“.

Ali Sonita je odbila da ide sa svojom majkom i počela je da snima rep muziku kako bi protestovala protiv dečjih brakova, kojima se svake godine podvrgava 15 odsto avganistanskih devojčica.

Tinejdžerka, koja nije mogla da radi u Iranu jer nije imala legitimaciju, naučila je da čita i piše dok je čistila kupatila u jednoj nevladinoj organizaciji. Počela je da piše poeziju i rep tekstove nakon što je čula muziku od Eminema, i na kraju je počela da snima pesme, iako je nezakonito da žena to radi bez dozvole vlade u Iranu.

Alizadeh je prvi put privukla pažnju 2014. kada je objavila video „Neveste na prodaju“, u kojem prikazuje kako porodice prodaju svoje ćerke. To je uradila kako bi izbegla brak. Nakon što je video postao viralan, ponuđena joj je studentska viza i finansijska pomoć ako dođe da studira u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se preselila iz Irana i od tada tamo boravi.

Alizadeh trenutno živi u Njujorku i pohađa Bard koledž. Pored pohađanja nastave, piše pesme. Nastavila je i da gradi svoju karijeru rep izvođača, a, takođe, adi kao aktivista protiv dečjih brakova.

„U mojoj zemlji dobra devojka treba da ćuti, da ne priča o svojoj budućnosti i da sluša svoju porodicu. Dobra devojčica znači da treba da budeš kao lutka, sa kojom svako može da se igra. Kada je moja majka donela odluku da me proda, nisam odustala, jer sam osmislila blistavu budućnost u svom umu za sebe. I nisam mogla da verujem da moram da zaboravim svoj san.’ Sonita je rekla da je njena rep muzika u početku bila „noćna mora“ za njenu majku, koja se udala sa 13 godina, ona je sada jedan od najvećih obožavalaca svoje ćerke.

Na osnovu njene sudbine snimljen je i fil „Sonita“, koji je premijerno prikazan 2015. godine na Međunarodnom festivalu u Amsterdamu. Dobio je nagradu velikog žirija Svetske kinematografije za dokumentarni film.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter