Izvor: Stil
12.10.2023 u 12:30
0

OVO TREBA DA ZNATE O JERUSALIMU!!! 10 ČINJENICA u koje NEĆETE ODMAH POVEROVATI

Prvi od svih gradova, Jerusalim je centar tri vodeće religije: judaizma, hrišćanstva i islama

Jerusalim je grad o kojem se priča danas, o kojem se pričalo juče i o kojem su brujali vekovi. Jer je Jerusalim centar religije, postanak svega. Nije ni čudo što se svi trude da Jerusalim prisvoje.

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o Jerusalimu:

1. Jerusalim je jedan od najstarijih gradova na svetu. Arheolozi tvrde da je osnovan 3000. godine pre nove ere. Znači da je prvi od svih gradova na svetu.

2. Ovaj grad je tri puta postao centar jevrejskih država. Prvo, pre više od 3000 godina, postao je prestonica drevnog kraljevstva Izraela. Nakon podele na dva dela, grad je počeo da funkcioniše kao glavni grad Judeje, noseći isti teret kao centar jevrejskog sveta. A sada se smatra glavnim gradom modernog Izraela.

3. Zanimljivo je da 36% stanovništva Jerusalima čine građani mlađi od 18 godina. To je zato što ultraortodoksni Jevreji imaju više od šestoro dece u svojim porodicama.

4. Jerusalim je skoro 20 godina nakon oživljavanja Države Izrael bio podeljen grad. Do 1967. jedan broj njegovih oblasti bio je pod jurisdikcijom Jordana. I tek nakon munjevitog Šestodnevnog rata, Jerusalim je ponovo ujedinjen i postao izraelska prestonica.

6. Jerusalim je uvek bio grad oko kojeg su se otimali. Procenjuje se da je tokom svog postojanja grad dva puta rušen, 23 puta opsednut od strane neprijatelja, 52 puta napadnut, a 44 puta je nasilno prenošeno iz jedne ruke u drugu.

7. Istorijski se desilo da je Jerusalim postao sveto mesto za sledbenike tri religije odjednom. To su monoteistički religijski pokreti: judaizam, hrišćanstvo i islam. Značajan broj bogomolja ovih verskih pravaca – sinagoge, hrišćanske crkve i džamije – služe kao definitivna potvrda toga.

8. Posle poslednjeg razaranja Jerusalima tokom gušenja ustanka Bar Kohba, oko njega dugo nisu podignuta utvrđenja. Zidine oko grada su se ponovo pojavile tek za vreme vladavine turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog 1538. One su opstale do danas, određujući granice Starog grada.

9. Prema davno uspostavljenoj tradiciji, područje Starog grada je podeljeno na 4 dela: jevrejsku, jermensku, hrišćansku i muslimansku četvrt.

10. Među vernicima se veruje da je Jerusalim centar zemlje. Čak je i na kartama srednjeg veka grad bio označen u centru, kao pupak zemlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter