Izvor: BSC HAPPY/BLIC
23.07.2023 u 08:58
0

„OVO SE NE UKLAPA NI U ŠTA“ Misteriozni izvor iz svemira 35 godina šalje radio signale na Zemlju, a tek sad su ih primetili

Nepoznati izvor šalje radio signale iz svemira ka Zemlji najmanje od 1988.

Naučnici ne znaju koji je to objekat koji ka našoj planeti šalje radio talase, čija je priroda takva da se oni ne uklapaju ni sa jednim modelom koji pokušava da to objasni. Već 35 godina izvor šalje redovne 20-minutne energetske talase koji značajno variraju po svom sjaju.

Emisije izgledaju poput radio talasa koji dolaze od pulsara ili brzih radio talasa (FRB) koji traju od nekoliko milisekundi do nekoliko sekundi. Ali, novootkriveni izvor šalje radio signale koji pulsiraju u periodu od 21 minut – što se ranije smatralo “nemogućim” prema očekivanim objašnjenjima.

„Linija smrti pulsara“

Pulsari su neutronske zvezde koje se brzo okreću oko sebe, izbacujući radio talase. Kad jedan od njih naiđe na Zemlju, emisije se mogu pokupiti kao veoma kratke i sjajne – kako piše “Indipendent”, kao da smo na putu svetlosti od rotirajućeg svetionika.

Naučnici veruju da taj proces može da funkcioniše samo ako je magnetsko polje pulsar snažno i ako se rotira dovoljno brzo – ako ne, neće biti dovoljno energije da se pulsar vidi sa Zemlje. To je dovelo do razvoja “linije smrti pulsara”, koja sugeriše da izvori moraju da se vrte brzo i dovoljno snažno da budu detektovani.

Novootkriveni objekt nazvan je GPMJ1839-10, međutim on je daleko van te linije smrti. Ako je u pitanju pulsar, onda izgleda da operiše na načine koje su naučnici smatrali nemogućima. Takođe bi mogao da bude visoko magnetisani beli patuljak ili magnetar, posebna vrsta neutronske zvezde sa neverovatno jakim magnetnim poljem. Ali, oni ne pretenduju da šalju emisije ove vrste, kako smatraju naučnici.

Signali prolazili neprimećeno

Iako se signali detektuju na Zemlji najmanje od 1988, kako su otkrili naučnici pregledajući stare podatke, oni su prolazili neprimećeno. Nakon što je izvor detektovan, istraživači su proverili radio arhive i otkrili da se izvor ponavljao najmanje 35 godina.

Ipak, u budućnosti bi se na ovaj način moglo doći do još otkrića, rekla je Viktorija Kaspi, profesorka fizike Univerziteta Mekgil koja nije učestvovala u novoj studiji.

– Samo će vreme reći šta se još krije u ovim podacima i šta će otkriti posmatranja u mnogim astronomskim vremenskim okvirima – rekla je ona.

To može da uključi neko objašnjenje koliko je samo ovaj novootkriveni izvor neobičan. Ispitujući da li postoji slična zbirka drugih objekata u podacima, istraživači bi mogli da razumeju mehanizme iza novootkrivenih emisija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter