Izvor: BSC Happy
24.05.2023 u 12:34
1

SUDAR ČELIKA, SUDAR TITANA: Može li „ABRAMS“ protiv RUSKOG TENKA?

Američki tenk M1 Abrams se danas smatra najprestižnijim tenkom na svetu. Sukob u Ukrajini pokazuje da nijedan poslati evropski tenk, poput Leoparda 2 na ukrajinski front nije opstao dugo. Može li Abrams da demonstrira silu i bude "srebrni metak" ovog rata?

Svoju istoriju ova mašina započinje 1980. godine. Još u to vreme teškog naoružanja, trajanja Hladnog rata i nuklearne krize, ovaj tenk je bio prava revolucija u vojnom svetu.

Iako do tada testiran bezbroj puta, imao je priliku da se pokaže po prvi put u operaciji „Pustinjska oluja“, gde se u pustinjskim predelima sjajno pokazao. Jakog motora, bio je najbrži, najefikasniji, a upravo je jedan od najzalsužnihih za potiskivanje snaga Sadama Huseina iz Kuvajta.

UKRAJINCI UPALI U RUSIJU: Kod Belgoroda SLOMILI ZUBE VIDEO

Tokom borbi po pustinjama Arabijskog poluostrva uspešno je uništavao sovjetske modele tenkova koje su pripadale iračkoj vojsci, ali oni svakako nisu bili tenkovi poslednje generacije, kao Abrams.

Planira se isporuka 31 Abrams-a Kijevu do kraja godina, kako bi kao tenk koji je imao najviše iskustva u borbama sa ruskim/sovjetskim oklopnjacima. Vojni stručnjaci kažu da američki tenk nije „srebrni metak“, ali da može da doprinese uspešnoj kontraofanzivi ukrajinske vojske, može.

S druge strane evropski tenkovi su „dosta lepo dočekani“ na ukrajinskom frontu, što je navelo Vašington da napravi presedan i svoje najprestižnije tenkove i to čak 31 pošalje Kijevu.

Nismo u punoj snazi videli ruske snage, tačnije rusku mehanizaciju, ali u direktom sudaru je pravo pitanje koji bi tenk prednjačio. Međutim, tenk star 40 godina, pretežak, ali i sofisticiran i unapređen, protiv najnovijih ruskih modela doveo bi do totalnog razaranja, što nas definirivno i očekuje krajem godina, ako do tada Ukrajina ne kapitulira.

Prvi pravi okršaj američkog i ruskog oružja u ovom ratu bio je pre par dana, kada je hipersonična raketa Kinžal uništila američki pvo sistem Patriot i time poljuljao samouverenost čitavog NATO pakta u odrambeni sistem koji je duž čitave granice Rusije i Alijanse.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SUDAR ČELIKA, SUDAR TITANA: Može li „ABRAMS“ protiv RUSKOG TENKA?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter