Izvor: happbsc
10.03.2024 u 09:54
0

SVI ĆEMO MOĆI DA ODAHNEMO: Roboti koji će umesto vas sređivati kuću i raditi ono što ne volite

Robotika je konačno našla rešenje koje će zasigurno smanjiti broj svađa u kući i u istoriju baciti pitanje “Žašto ovo nije na svom mestu?”

Automatizacija dovodi do nezaposlenosti, i tu više nema dilema… Ali, isto tako, ta neminovnost ne mora biti nužno loša. Tamislite da imate nekoga ko će Vam srediti kući i uraditi neprijatne poslove za vas kao na primer onaj kada morate oprati Wc šolju.

Dugo se priča o tome da su roboti izvesna „pretnja“ nekim pozicijama, tj. ljudima koji rade na njima. I to je delimično tačno. Iako mašine neće i ne mogu da zamene ljudsku snagu na mnogim poslovima i u raznim sferama – činjenica je da im se poklanja sve više pažnje. To je danas poslovna stvarnost: mašine će najpre nastupiti tamo gde su „slabije veštine“, odnosno na poslovima za koje nije potrebna naročita kvalifikacija ili koji se obavljaju po „automatizmu“.

Jedan takav postao je viralan na društvenim mrežama i najveći broj domaćica poželeo je da postane deo njihovog doma.

@manoozlizen #foryoupage ♬ original sound – Clipmines 2.0

Takođe univerzitet Prinston kreorao je TidyBot, robta koji može da odlaže veš, sortira igračke u odgovarajuće kutije, pa čak i da odlaže smeće u kantu za smeće.Svetske kompanije koje se bave izradom robota sa veštačkom inteligencijom kreirale su prototip jednog takvog koji čak pere i sređuje kupatilo nakon vaše upotrebe.

VOJNIČKA METODA: Kako zaspati u roku od dva minuta

Ovaj savršeni pomoćnik porodice, , napravljen je kao rešenje za problem koji stvaraju najviše tinejdžeri ostavljajući stvari svuda po kući. TidyBot je opremljen sa dve kamere, robotskom rukom sa više zglobova i električnom kvadratnom bazom koja može da se kreće.

Pred njega je stavljen zadatak da detektuje i sortira 70 razbacanih različitih stvari u 11 posuda.

“Tidy” je bio uspešan u 85 posto slučajeva, a to je svakako više od bilo kog tinejdžera na svetu Robot koristi Open Ai čet bota pa za izdavanje naredbi nije potrebno da učite engleski ili francuski, jer on razume sve jezike sveta. Studenti Prinstona i dalje rade na njegovom usavršavanju, a kako se AI, brzo razvija šansa da ćemo već sledeće godine na tržištu dobiti savršenog prijatelja u kući je veoma visoka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter