Izvor: Happytv.rs/Telegraf.rs
03.11.2023 u 10:56
0

U OVOJ PIVNICI MOŽETE PITI PIVO IZ DVE RAZLIČITE DRŽAVE: Naručite piće u Holandiji, a konobar vam ga donese iz Belgije

Granica između Belgije i Holadnije jedna je od najinteresantnijih granica na svetu.

Njih deli jedna traka, sa čije je jedne strane Barl-Nasau, holandski grad, a sa druge strane Barle-Hergot, belgijski grad, koja prolazi kroz jednu pivnicu.

Kada uđete u pivnicu De Birgrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Radi se o jednoj od najčudnijih međunarodnih granica na planeti. U pivnici čak postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, takođe postoje i dve blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.

Ova zanimljiva isprekidana granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne obazirući kuda će proći tako da preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće.

Pixabay

 

U domaćinstvima kroz koje ova neobična granica prolazi nacionalnost domaćinstva se određuje lokacijom kuće ili sobe. Ukoliko granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, onda kuća pripada različitim državama i to je označeno sa dva ulična broja na zgradi ili kući.

Ranije je postojao period kada su prema holandskom zakonu kafići i restorani morali da se zatvaraju ranije, pa bi gosti morali da pređu za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani. Ipak, od dolaska Evropske unije, mnoge od ovih razlika u zakonima su nestale.

Kada se Belgija otcepila od Holandije 1830. godine, i neuredne linije koje su obeležavale šta je čije na osnovu srednjovekovnih feudalnih prepirki, postale su nacionalna granica, takođe su za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Barle leži u Holandiji, ali ima 22 belgijske enklave koje sa druge strane, imaju sedam holandskih enklava unutar njih.

„ISPRIČAĆU VAM NAJBIZARNIJI ZAHTEV KOJI SAM DOBILA OD MILIONERA“: Ova lepotica radi na superjahti s TRULIM BOGATAŠIMA

Dolaskom doba Evropske unije ove granice prestale su da predstavljaju akutni problem i postale su nešto više nalik lokalnoj turističkoj atrakciji koju svi rado posećuju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter