Izvor: Happy BSC Portal/Punkufer.dnevnik.hr
18.01.2024 u 14:45
0

ZAŠTO PTICE U LETU STVARAJU NEOBIČNE OBLIKE: Fenomen koji izaziva ozbiljne probleme u velikim gradovima

Savršeno usklađeni u letu, deluju kao jedno veličanstveno telo.

Nebeski plesači ne izazivaju uvek aplauze publike. Gradske vlasti u Rimu trpe svake zime, kada čvorci na putu ka jugu Afrike ostavljaju izmet po trotoarima i automobilima.

Kao sinhroni plivači, ali na plavom nebu jato čvoraka stvara svakakve oblike. Savršeno usklađeni u letu, deluju kao jedno veličanstveno telo.

Pixabay

U njihovoj koreografiji nema grešaka, sudara ili kašnjenja – umreženi, vešte ptice se ponašaju kao da imaju supermoći. Ne radi se o telepatiji, kako su nekada verovali ornitolozi, već o zakonima fizike. Brzina kojom leti svaki čvorak utiče na brzinu kojom se kreću njegovi najbliži susedi, a na kraju i samo jato.

Šta je mrmljanje?

Naučnici upoređuju ovaj fenomen sa ponašanjem magneta u optimalnim uslovima. Osim brzine, čvorci sprovode i promene smera. Kako jedni odstupaju, tako se i drugi kreću kao talasi – svi za jednog, jedan za sve. Ova pojava se zove mrmljanje, odnosno rojenje, a naziv duguje mrmljanju, onomatopejskom izrazu koji se koristi za prenošenje zujanja ptica u letu.

Svakog proleća i jeseni ljubitelji ptica dolaze na jugozapad Danske, gde se u močvarama Nacionalnog parka Vadensko more čak milion i po čvoraka prepusti spontanom nebeskom plesu uz muziku koju stvaraju svojim krilima. Neki posmatrači kažu da jato zvuči kao kaskadni vodopad, a za tamne oblike koje stvaraju na nebu meštani su usvojili termin crno sunce. Ni stari narodi nisu bili imuni na mistično ponašanje ptica, a objašnjavali su ga kako su znali i najčešće povezivali sa ponašanjem bogova.

Pixabay

Papagaji koji provode leto u Finskoj, Švedskoj ili Sibiru uz pad temperature počinju da migriraju na jug, zaustavljajući se u Danskoj, gde su im uslovi života fantastični. Tamo ostaju mesec ili dva, pre nego što krenu na jug u Belgiju i Englesku.

Moćna avijacija

U proleće ponovo lete na sever i zaustavljaju se u danskom nacionalnom parku. Tamo, pored slanih puževa, larvi i voća, imaju i zaštitu visoke trske koja ih noću štiti od jastrebova i lisica. Dok se budi zajedno sa suncem, čvorci u bučnom metežu jure za hranom, a uveče se skupljaju kao oblačići na horizontu i onda se spajaju i odlaze na spavanje. Ako ih probude grabljivice, ptice će spremno ustati, stvarajući prelepe formacije – odnosno red u haosu. Tako male ptice u očima predatora odjednom postaju moćna avijacija.

NAJDUŽA TRAMVAJSKA LINIJA: Pogled vredi milion dolara (FOTO)

Nisu svi srećni

Ali nebeski igrači ne izazivaju uvek aplauze publike. Gradske vlasti u Rimu pate svake zime, kada čvorci na putu ka afričkom jugu ostavljaju izmet na trotoarima i automobilima. Svetla Večnog grada privlače ih svojom toplinom i štite od predatora. Da bi stavili tačku na ptičji izmet, Italijani prave buku i plaše ih laserima da ih oteraju u prirodu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter