Izvor: Objektiv
29.10.2021 u 06:26
0

LAKO: Kako se rešiti peruti brzo i na prirodan način?

Ovo su jednostavni načini uz koje će perut postati prošlost

PROČITAJTE JOŠ:SAŠKA JANX U NOVOJ HAPPY TV SERIJI? Pevačica obelodanila vesti na Tviteru (FOTO)

Perut u nekom periodu života ima oko 50% populacije.

Tako da imati perut nije ništa neobično. Ona se da izlečiti, samo je potrebno da otkrijete šta odgovara vašoj kosi, odnosno skalpu i uz pomoć dermatologa da otkrijete koji je razlog nastanka peruti kod vas.

Postoji mnogo načina kako se rešiti peruti, možete probati raznim medicinskim šamponima, koji se ne mogu koristiti duže od par nedelja, zato su prirodna rešenja dugotrajnija i ne oštećuju kosu. 

Perut nastaje zbog suve kože glave, nedostatka vitamina, seboreičnog dermatitisa, osetljivosti na proizvode za kosu, gljivica koja razmnožava isključivo na skalpu…

Postoji mnogo priordnih načina kako možete da se otarasite dosadne peruti, a ovo su neki od njih. 

Kako se rešiti peruti na prirodan način?

Da, prirodna kozmetika može biti sasvim dovoljna da perut prestane da se pojavljuje. Takođe, može vam pomoći da oporavite kosu, da prestane svrab i opadanje kose, koji se neretko pojavljuju uz perut.

PROČITAJTE JOŠ:VERA MATOVIĆ ODUŠEVLJENA SPEKTAKLOM U LAFAJETU: Era Ojdanić i ja smo došli zajedno, zaista se osećamo počastvovano (FOTO,VIDEO)

Ulje čajnog drveta

Ovo ulje se od davnina koristi kao prirodni lek za akne, psorijazu i razne druge bolesti kože. Ulje čajnog drveta ima snažna antibiotska svojstva i antiinflamatorno dejstvo, zato tako dobro deluje na kožu lica.

Tek kasnije se utvrdilo da je veoma dobar u borbi protiv gljivica. A kako perut, zapravo, jeste gljivično oboljenje, čajno ulje može biti odgovor kako se rešiti peruti u kosi.

Pomaže kod više kožnih stanja i deluje na posebnu vrstu gljivica kao što su perut i seboreični dermatitis.

Kako se koristi ovaj prirodni preparat? Na tržištu možete naći šampone koji sadrže 5 posto ulja čajnog drveta. Možete i sami napraviti mešavinu sa blagim šamponom, kao što je bejbi šampon ili šampon od koprive.

Nemojte nikako nanositi ovo ulje direktno na koren kose i kožu lica, zato što može uzrokovati iritaje. Uvek se mora razblažiti pre nanošenja. Dovoljno je da u šaku šampona dodate 5 do 10 kapi ulja i dobro pomešate pre nanošenja na kosu.

Kokosovo ulje

Već su veoma dobro poznati benefiti kokosovog ulja. Ono što možda niste znali je da kokosovo ulje nije odlično samo da kosa bude sjajna i mekana, već može u potpunosti ukloniti perut.

Ulje kokosa će biti od pomoći u slučaju gde je perut uzrokovana suvim skalpom i dehidratacijom kože glave. Ako generalno pijete malo vode, vrlo je verovatno da ćete povremeno imati peruti i da će vam se ljuštiti koža na obrvama, a kod muškaraca i na bradi.

To može ukazivati na neke kožne bolesti, ali je ujedno i znak da je vašoj koži potrebna hidratacija. Da biste ovo rešili treba pre svega da počnete da pijete 2 litre vode dnevno, da mažete hidratantne kreme, a na kosu da stavljate kokosovo ulje.

Kako se rešiti peruti uz kokosovo ulje? Ovaj prirodni preparat je specifičan zato što se ne stavlja u šampon, kao ulje čajnog drveta, već se nanosi na kosu pre pranja. Ono neće izazvati iritiacije na koži, te ga možete direktno naneti na skalp.

Pokrijte sva mesta na glavi gde imate perut. Nemojte ulje mazati na kosu, nego direktno na kožu glave. Ovo može biti malo teži zadatak ako imate gustu kosu. Ulje možete lakše razmazati po glavi uz pomoć češljića.

Kokosovo ulje deluje antibakterijski i kao antifungicid, smatra se da je i zato toliko delotvorno protiv peruti. Nakon što nanesete ovaj preparat na kosu, ostavite ga da odstoji do sat vremena, kako bi delovalo i onda operite kosu nekim blagim šamponom.

Aloja vera

Gel od aloje je vrlo popularan u kozmetici i često se dodaje preparatima namenjenim za negu kože. Ona smiruje kožu, umanjuje osećaj iritacije, zato je odlična za psorijazu, opekotine i razne druge vrste iritacija.

Takođe, može vam pomoći da se otarasite peruti, onda kada ste već pomislili da vam ništa ne može pomoći. Ona, kao i gore navedeni prirodni lekovi, predstavlja antigljivično sredstvo.

No, ono na šta treba da obratite pažnju jeste da li će aloja pomoći kod tipa gljivica koja vama uzrokuje perut. Najčešća je Malassezia globosa i većina šampona protiv peruti se pravi kako bi se upravo ona tretirala.

Aloja deluje na kožu glave tako što direktno smanjuje iritacije i crvenilo koje perut uzrokuje. Nestaće svrab, a koža glave će biti smirena i čista.

Naravno, potrebno je više tretmana kako biste videli da li će aloja vera pomoći vašoj kosi i da li je to način kako se rešiti peruti koji će za vas funkcionisati.

Pre pranja kose, namažite teme glave sa stoprocentnim aloja vera gelom. Sačekajte da deluje 45 minuta, pa operite blagim šamponom koji ne može da izazove nastajanje peruti.

Probajte sa aspirinom

Verovali ili ne, aspirin vam može biti od velike pomoći u smirivanju iritacija kože glave i peruti. Ovo je jedan od manje poznatih odgovora kako se rešiti peruti.

Jedna od glavnih komponenti aspirina jeste salicilna kiselina. Ova kiselina se nalazi u velikom broju šampona protiv peruti.

Salicilna kiselina će vam pomoći da očistite kožu skalpa i daće osećaj svežine. Aspirin omogućava skidanje mrtve kože, tako što opušta perut, pa se tako može lakše isprati sa skalpa.

Generalno gledano, šamponi protiv peruti pomažu da koža glave ostaane čista do 4 nedelje nakon korišćenja. Naučno je dokazano da šamponi sa salicilnom kiselinom taj efekat još više produžavaju.

Evo kako se koristi aspirin protiv peruti. Uzmite dve tablete aspirina i izmrvite ih što više možete. Pomešajte ih sa šamponom pre nego što operete kosu. Ništa vam drugo neće biti neophodno kako bi iritacije usled peruti prestale.

Kako se rešiti peruti? Povećajte unos omega 3 kiselina

Verovatno ste već upoznati sa tim da omega 3 kiseline imaju veoma bitnu ulogu u funkcionisanju celokupnog organizma. Ono što možda niste znali je da perut može biti uzrokovana manjkom ove masne kiseline.

Pored peruti, simptomi nedostatka omega 3 su suva kosa, suva koža, suve oči, depresija, ukočenost zglobova.

Da biste povećali unos masnih kiselina najbolje rešenje je da jedete masnu ribu i morske plodove kao što su losos, kozice, skuša, sardina i ostrige. Ova kiselina se izobilju nalaze u čija semenu, semenu lana i lešnicima.

Takođe, omega 3 masne kiseline možete unositi i putem suplementacije. Ukoliko je manjak zaista uzrok peruti, biće potrebno da prođe neko vreme, dok se nadoknadi manjak, kako biste primetili rezultate

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter