Izvor: SPORTAL
20.10.2023 u 18:58
0

OD SERIJE POBEDA DO SERIJE PORAZA: Ovo je skor Duška Ivanovića u neizvesnim mečevima na klupi Zvezde

Uspeo je da preokrene sezonu Crvene zvezde, upisao je deset pobeda u nizu, uglavnom u neizvesnim završnicama, a onda je sve stalo. Gubitak tesnih mečeva je za navijače crveno-belih već postala svakodevnica, a poražavajuće zvuči podatak da je šampion Srbije poslednju neizvesnu završnicu u rezultaski bitnom meču upisao još u februaru.

Duško Ivanović je Zvezdu preuzeo sredinom novembra prošle godine, a već prvi meč na klupi crveno-belih je doneo neizvesnu završnicu i pobedu beogradskog kluba nad Asvelom (71:67). U narednih mesec dana, šampion Srbije je odigrao još četiri meča u kojima je pobednik odlučen u finišu, a u kojima je krajnja razlika bila pet poena ili manje. Interesantno, Zvezda je slavila u sva četiri, protiv Albe, Makabija, Partizana, odnosno Žalgirisa.

ATP STOKHOLM: Imer predao Kecmanoviću, za finale protiv Kotova

Sve je delovalo idilično na startu, prva dva duela protiv Partizana je Zvezda dobila, činilo se da se odlično snalazi u neizvesnim utakmicama, a nakon početnih 1-6 u Evroligi, situacija je za samo trideset dana skroz promenjena, pa se tim Duška Ivanovića ponovo našao u trci za Top 8.

Crvena zvezda se bila pretplatila na neizvesne duele u Evroligi, pa je do kraja 2022. godine odigrala još četiri. Prvi poraz je došao od Milana (71:67), u susretu u kom je domaćin jurio vođstvo Italijana gotovo čitav duel, a neuspeh su crveno-beli doživeli i protiv Barse, nakon što su pokradeni u meču sa Špancima. Ipak, tesne pobede nad Valensijom i Olimpijakosom su izvukle situaciju, pa je Zvezda i dalje održavala dobru poziciju na tabeli Evrolige.


Bio je 20. januar kada je Zvezda doživela poraz koji verovatno najviše boli navijače, a koji je najavio prekid dobrih rezultata u neizvesnim završnicama. Imali su igrači Duška Ivanovića sve u svojim rukama u Kaunasu, vođstvo od 64:57, na četiri minuta do kraja, ali je Žalgiris preokrenuo, a serijom 14-2 stigao do veoma bitne pobede.

Samo sedam dana kasnije, poraz je stigao i od Partizana (79:78) i to na domaćem terenu, čime su crveno-beli polako počeli da se opraštaju od mesta u Top 8 fazi. Crna serija je na kratko prekinuta pobedom u Tel Avivu, kao i trijumfom u Kupu protiv Partizana (83:75), ali se mora priznati da zasluge u ovom slučaju idu Karlesu Marku, Ivanovićevom pomoćniku, koji je vođenje utakmice preuzeo nakon Ivanovićevog isključenja, kada je Partizan imao gotovo 20 poena viška.

Iako su mnogi očekivali da će Kup Koraća pomoći ekipi, a da će, zajedno sa debijem Fakunda Kampaca u Evroligi, im to pomoći da uhvate „poslednji voz“ za plej-of u eliti, usledila je katastrofa Zvezde u narednih mesec dana. Sa izuzetkom Anadolu Efesa, aktuelni srpski šampion je poražen u preostalih pet mečeva, a poražavajuće zvuči podatak da je Ivanovićev tim četvrte četvrtine u tih pet mečeva izgubio sa neverovatnih 63 razlike.

Prvo je Alba slavila u Beogradu, iako je imala i 13 poena zaostatka u prvom poluvremenu, zatim je Bajern u Minhenu stigao do nemoguće pobede (87:80), s obzirom da je beogradski klub imao +9 na samo pet minuta do kraja meča, a sličan epilog je usledio i u mečevima sa Panatinaikosom (75:66, na poluvremenu bilo 29:42 za Zvezdu), Partizanom (92:81, u jednom trenutku bilo 28:48 za Zvezdu), odnosno Cibonom na Jadranu, u utakmici zbog koje je tim sa Malog Kalemegdana ostao bez prednosti domaćeg terena u ABA ligi (85:81, bilo 66:73 za Zvezdu na pet minuta do kraja).

Završnica prošle sezone nije donela previše neizvesnih mečeva, svakako su crveno-beli ostali bez šanse da se nađu u Top 8 fazi, pa dueli u Evroligi nisu imali preveliki rezultatski značaj, dok je takmičenje u ABA ligi završeno bez drame. Ivanovićev tim je dominantno stigao do finala, gde je poražen od Partizana sa 3:2, u seriji u kojoj nijedan duel nije završen sa manje od osam razlike.

Nova sezona, stari problemi

Okupila je Crvena zvezda ove godine vrlo iskusan tim, nadali su se navijači da je to garant boljih nastupa u završnici mečeva, međutim… Situacija je već postala alarmantna nakon tri vezana poraza u pripremnom periodu. Bajern je slavio sa 84:82, serijom 8-2 u finišu, Makabi je posle dva produžetka pobedio sa 112:109, a zatim je i Žalgiris trijumfovao protiv Zvezde, 85:84.

Ipak, pripremne utakmice su jedno, a zvanično nešto drugo. Ili, ipak, nije tako. Prvu neizvesnu završnicu ove godine je Zvezda odigrala u Kaunasu, a kao i u januaru, desio se neshvatljiv pad u finišu. Vodio je tim iz Beograda sa 63:54, ali je potonuo u poslednjih pet minuta u Litvaniji, čime je dopustio Žalgirisu da slavi sa 79:74. Ništa bolje nije bilo ni protiv Monaka, a tim Saše Obradovića je odneo bodove iz Beograda (82:76), iako je imao dvocifren zaostatak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter