Izvor: BSC Happy/Sputnik
27.06.2023 u 08:34
0

AMERIČKE SLUŽBE VRBUJU RUSKE DIPLOMATE – kršenje Bečke konvencije

Prmenjuju čitav niz mera

Američke obaveštajne službe pokušavaju da vrbuju ruske diplomate koji rade u misiji pri Ujedinjenim nacijama, saopštila je zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Marija Zabolocka.

„SAD nastavljaju ciljano da primenjuju čitav kompleks mera i ograničenja protiv našeg stalnog predstavništva i njegovih predstavnika, usmerenih na smanjenje efikasnosti naše saradnje sa UN, štaviše – na vršenje psihološkog pritiska na ruske diplomate. Kako drugačije objasniti sve nametljivije pokušaje vrbovanja od strane lokalnih obaveštajnih službi čiji službenici prilaze našim zaposlenima na ulici i na aerodromu“, kazala je Zabolocka.

Štaviše, dodala je, oni koriste i kontekstualno oglašavanje na društvenim mrežama i pretraživačima u kojima pozivaju na saradnju sa Federalnim istražnim biroom. „To se ne završava na tome – propagandni leci sličnog sadržaja redovno se lepe kod zgrade stalnog predstavništva, stambenog kompleksa, kao i na putu kojim naše diplomate idu na posao i nazad. U takvim uslovima treba da rade diplomate pri UN“, ističe Zabolocka.

Ona je optužila SAD za kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine koja predviđa da „država domaćin treba da pruži sve mogućnosti za obavljanje funkcija predstavništva“. „Sasvim je očigledno da američka strana ciljano radi na stvaranju maksimalno nepovoljnih uslova za stalno predstavništvo i njegove zaposlene“, konstatovala je diplomata.

RUMUNIJA NA STUBU SRAMA ZBOG AMBASADORA U UN: Kenijske diplomate uporedio sa majmunima, cela Afrika traži izvinjenje

Takođe je saopštila da oko 50 ruskih diplomata čeka američke vize, te je izrazila nadu da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš odmah pokrenuti arbitražu protiv SAD zbog kršenja obaveza iz sporazuma o zemlji domaćinu UN.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter