Izvor: BSC HAPPY
10.02.2023 u 15:09
0

BAJDEN O OBARANJU ŠPIJUNSKOG BALONA: „Kada se nešto nađe u našem vazdušnom prostoru možemo sa tim da radimo šta želimo“

Predsednik Džo Bajden, nakon kritike nekih poslanika, rekao je da nije video da kineski špijunski balon koji je prošao kroz Sjedinjene Države pre nego što je oboren u Atlantskom okeanu predstavlja veliki bezbednosni proboj.

Bajden, koji je nastojao da održi komunikaciju sa Kinom i ne dozvoli da tenzije sa Pekingom izmaknu kontroli, rekao je da ne žali što je oborio balon.

– To nije veliki prekršaj, rekao je Bajden.

– Mislim, gledajte, to je potpuno… to je kršenje međunarodnog prava. To je naš vazdušni prostor. I kada jednom nešto uđe u naš svemir, možemo da radimo šta želimo sa njim, rekao je američki predsednik.

BAJDEN SAGLASAN: Podržao odluku Blinkena da ne putuje u Kinu

On je rekao da su američki vojni zvaničnici zabrinuti da bi obaranjem preko kopna balon i njegovi delovi mogli da padnu u naseljeno područje.

– Ova stvar je bila ogromna. Šta bi se desilo da je pala i udarila u školu u ruralnom području? Šta bi se desilo da se se srušila? Pa sam im rekao kada mogu i kada se stvore uslovi  da je obore. Doneli su mudru odluku, oborili su ga iznad vode, rekao je on.

Bajden je 2. februara naredio da se balon obori kada je prešao u severozapadne Sjedinjene Države, ali je pristao na zahtev američke vojske da ne deluje dok ne bude iznad vode.

Balon visok 200 stopa (61 metar), zajedno sa njegovim podvozjem od elektronskih uređaja, oborio je američki borbeni avion kod obale Južne Karoline 4. februara.

Neki republikanci i demokrate žalili su se da je Bajden trebao ranije da obori balon. Balon za nadzor na velikim visinama je prvi put otkriven iznad Aljaske 28. januara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter