Izvor: Happy BSC
24.02.2024 u 13:22
1

BELA KUĆA IMA POTEŠKOĆA! Evo šta se dešava sa ruskom imovinom koju je Zapad zamrzeo

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU

Sjedinjene Američke Države su se suočile sa poteškoćama u pokušaju da konfiskuju rusku imovinu koju je Zapad zamrzao i primorane su da priznaju da to nije tako jednostavno kako se čini, izjavila je portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Prema njenim rečima, nakon početka specijalne vojne operacije SAD su zajedno sa svojim zapadnim saveznicima mogle brzo da zamrznu oko 300 milijardi dolara. Međutim, istakla je da su dalji koraci sa tim sredstvima veoma složeni, jer se većina imovine čuva u drugim zemljama, ne u SAD-u.

„Nastavićemo da aktivno razgovaramo sa našim saveznicima i partnerima, uključujući G7, kao i sa članovima Kongresa o daljim koracima u cilju okončanja ruske agresije i sa ciljem da Rusija plati štetu. Ne mogu da najavim ništa novo, ali to je veoma teško jer se imovina čuvaju na raznim lokacijama u svetu, tako da nam to otežava posao“, rekla je ona.

List „Politiko“ je ranije pisao da lideri zemalja G7 za sada ne planiraju da objave mere za korišćenje zamrznute ruske imovine za Ukrajinu. Razlog tome je što Evropska unija još uvek ne podržava ovu ideju u potpunosti. Kako je izjavio jedan od evropskih diplomata, ovo pitanje je složeno i nalazi se u preliminarnoj fazi razmatranja.

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BELA KUĆA IMA POTEŠKOĆA! Evo šta se dešava sa ruskom imovinom koju je Zapad zamrzeo”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter