Izvor: TANJUG
13.07.2022 u 08:29
0

BOLTONU JEZIK BRŽI OD PAMETI? Priznao da su SAD pomagale državne udare u stranim zemljama

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton priznao je da je pomogao pokušaje državnih udara u stranim zemljama.

Bolton je to izjavio za CNN nakon saslušaanja u američkom Kongresu vezano za upad na američki Kapitol 6. januara 2021., navodi britanska agencija.

DA LI JE NA POMOLU KRAH AMERIKE? Ove tri stvari ukazuju na to!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Članovi odbora Predstavničkog doma, koji istražuje nasilni upad, optužili su u utorak bivšeg predsednika Donalda Trampa da je podsticao nasilje u svom pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

U razgovoru za CNN, Bolton je sugerisao da Tramp nije bio dovoljno kompetentan da izvede „pažljivo planirani državni udar“.

– Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara, ne ovde, već na drugim mestima , znam da je potrebno mnogo truda. A to nije ono što je Tramp radio – izjavio je Bolton.

Na pitanje novinara, na koje tačno pokušaje misli, on je rekao da „ne želi da ulazi u detalje“, međutim, ipak je pomenuo Venecuelu.

– Ispostavilo se da to nije bilo uspešno. Nije da smo mi imali toliko veze s tim, već sam video šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsednika, i nisu uspeli – naveo je bivši američki zvaničnik.

Bolton je 2019.,kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida vojsci da mu pomogne u svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman, ali je na kraju Maduro ostao na vlasti.

– Osećam da ima i drugih stvari o kojima mi ne govorite, osim Venecuele – rekla je voditeljka CNN-a, na šta je Bolton dao potvrdan odgovor.

Mnogi spoljnopolitički eksperti tokom godina kritikuju intervencije Vašingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju tadašnjeg iranskog premijera Mohameda Mosadeka 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Avganistan u ovom veku, ali nije uobičajno da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter