Izvor: Alo.rs
10.02.2024 u 13:55
0

BORELJ IZNEO JASAN STAV: Izraelska ofanziva u Rafi bi imala „katastrofalne posledice“

Izraelski planovi za vojnu ofanzivu na Rafu u Pojasu Gaze su „alarmantni“, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

OZBILJNO UPOZORENJE BORELJA: Ukidanje finansijske pomoći UNRWA bi bilo opasno, evo i zašto

„Izveštaji o izraelskoj vojnoj ofanzivi na Rafu su alarmantni“, rekao je Borelj dodajući da bi takva operacija imala katastrofalne posledice, pogoršavajući ionako strašnu humanitarnu situaciju.

On je na društvenoj mreži X ponovio da se 1,4 miliona Palestinaca trenutno nalazi u Rafi bez bezbednog mesta na koje bi mogli da se sklone, prenosi Gardijan. Upozorenje o mogućim katastrofalnim posledicama u slučaju da Izrael sprovede svoju najavljenu operaciju na Rafu u cilju eliminacije trupa Hamasa, uputio je i gradonačelnik tog grada Ahmed al-Sufi koji je za Al Džaziru rekavši da će „svaka vojna akcija u gradu koji ima više od 1,4 miliona Palestinaca dovesti do masakra i krvoprolića“. „Apelujemo na međunarodnu zajednicu i svaku živu savest da zaustave genocid nad palestinskim narodom“, rekao je Al-Sufi za Al Džaziru dodajući da se grad usled nedostatka zaliha bori sa glađu, kao i da je pomoć koja ulazi preko prelaza Rafa dovoljna samo za 10 odsto stanovništva koje se tamo nalazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, kako je ranije danas preneo „Tajms of Izrael“, navodno veruje da, imajući u vidu međunarodni pritisak, Izrael ima samo mesec dana da završi svoju predstojeću operaciju u gradu Rafi, koja ima za cilj razbijanje preostalih operativnih bataljona Hamasa u Gazi.

Ranije je kancelarija izraelskog premijera saopštila da je Netanjahu snagama izraelske vojske (IDF) naložio da „podnesu vladi kombinovani plan za evakuaciju stanovništva i uništavanje bataljona Hamasa koji se skrivaju u Rafi“. Međutim, načelnik generalštaba IDF Herci Halevi je na sednici ratnog kabieta na kojoj se raspravljalo o operaciji u Rafi izvestio Netanjahua da su njegove snage spremne da deluju u tom gradu, ali da je, kako je istakao, neophodo da vlada prvo odluči šta želi da uradi sa raseljenim stanovnicima Gaze koji se tamo nalaze.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter