Izvor: Kurir.rs
08.03.2023 u 11:55
2

BORELJ NE ODUSTAJE OD JASNOG NARATIVA: „Zajedničke EU nabavke oružja za bolju i bržu podršku Ukrajini!“

Ministri će raspravljati i o dugoročnoj podršci Ukrajini i kako povećati odbrambeni kapacitet EU industrije.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU danas bi trebalo da ministrima odbrane Unije, koji se sastaju u Stokholmu, predloži način podrške Ukrajini u snabdevanju oružjem i municijom.

BORELJ NAKON TRILATERALNOG SASTANKA U BRISELU: „Napravljen je određeni napredak, ali je potrebno više rada!“

„Danas imamo na stolu važne odluke koje treba doneti, danas ne formalno, nego politički. Daćemo smernice za sledeći (zajednički) sastanak sa ministrima spoljnih poslova. Pitanje je kako podržati bolje, brže i jače Ukrajinu“, izjavio je Borelj pre sastanka.

On je podvukao da rat i dalje besni i da Ukrajini treba više municije, pa će ministri razgovarati kako je obezbediti. Boreljov predlog je izrađen zajedno sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom. „Prvo, da se brzo obezbedi municija iz postojećih zaliha.

Govorimo o nedeljama, tako da treba da iskoristimo ono što već imamo. Ono što evropske vojske već imaju u svojim zalihama i u ugovorima koje su prenele industriji. Drugo, da tražimo više ‘zajedništva’: zajedničku nabavku svih vojski, da rade zajedno kako bi se deo ove zajedničke nabavke obezbedio Ukrajini, na srednji rok“, kaže on.

Ministri će raspravljati i o dugoročnoj podršci Ukrajini i kako povećati odbrambeni kapacitet EU industrije.

„Ne možemo ozbiljno govoriti o našem kapacitetu za autonomnu stratešku odgovornost ako nemamo dovoljno odbrambenih kapaciteta u našoj industriji. I na tome radimo zajedno sa Komisijom i videćemo kako možemo da povećamo ovaj kapacitet“, najavio je Borelj.

Na molbu novinara da reaguje na tvrdnje da je napad na Severni tok 2 izvela pro-ukrajinska grupa, Borelj kaže da ne može da komentariše stvari za koje nema „jasne dokaze i informacije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “BORELJ NE ODUSTAJE OD JASNOG NARATIVA: „Zajedničke EU nabavke oružja za bolju i bržu podršku Ukrajini!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter