Izvor: SD.RS
16.08.2023 u 12:34
0

BROJE SE MRTVI I NESTALI: Klizište poteralo vodu u jezero i zarobilo rudare (VIDEO)

U klizištu u rudniku žada u severnom Mjanmaru poginule su najmanje 32 osobe, rekao je danas zvaničnik lokalne vatrogasne službe.

Do odrona je došlo u nedelju u planinskom gradu Hpakant u državi Kačin, rekao je za medije Sa Taj Za iz vatrogasne službe.

Klizište je poteralo vodu u obližnje jezero i zarobilo rudare.

Vlasti su sva tela rudara, osim jednog, vratila rodbini.

HAVAJI GORE A BAJDEN SE ČEŠLJA: GNEVNI AMERIKANCI u VAPAJU pitaju PREDSEDNIKA gde je POMOĆ dok se UKRAJINI ŠALJE NOVIH 200 MILIJARDI – OBAMA MOLI GRAĐANE, ALI NE I DŽOA (VIDEO)

Mjanmar proizvodi oko 70% svetskog žada, a u Hpakantu se nalaze neki od najvećih i najunosnijih svetskih rudnika tog minerala, vrednih milijarde dolara. 

Neprofitna nadzorna grupa Global Witness navodi da je industrija rudarenja žada prepuna sukoba, korupcije, iskorišćavanja i ekološki destruktivnih praksi. Procenjuje da je mjanmarska industrija žada 2014. vredela oko 31 milijardi dolara, što je tada iznosilo gotovo polovinu službenog BDP-a zemlje.

Rudari su često siromašni migranti iz drugih delova zemlje te im stalno preti pogibija i povrede od klizišta. Kada su jake kiše 2020. pokrenule klizište u rudniku žada u Hpakantu, poginulo je više od 160 ljudi. Slična smrtonosna katastrofa dogodila se na istom području i 2021.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter