Izvor: Alo.rs
13.01.2024 u 02:15
0

BRUTALNI UBICA JE VEĆ NA DOŽIVOTNOJ: Tužioci sada traže SMRTNU kaznu za serijskog ubicu

Federalni tužioci su danas saopštili da će tražiti da rasista koji je ubio desetoro Afroamerikanaca u jednoj prodavnici u Bafalu bude osuđen na smrtnu kaznu.

HANIBAL KANIBAL PROVEO 50. BOŽIĆ IZA REŠETAKA: Serijski ubica kaznu služi u staklenom kavezu (VIDEO)

Pejton Gendron (20) već služi doživotnu kaznu zatvora, bez prava na uslovni otpust, nakon što je priznao krivicu po državnim optužbama za ubistvo i domaći terorizam motivisan mržnjom zbog napada 2022. godine

Država Njujork nema smrtnu kaznu, ali je Sekretarijat za pravosuđe imao pravo da je zatraži u odvojenom slučaju protiv Gendrona, protiv kojeg je podignuta i federalna optužnica za zločin iz mržnje.

U dopisu, u kojem je najavila odluku da će tražiti smrtnu kaznu, tužiteljka za zapadni Njujork Trini Ros je kao razlog za taj potez navela detaljno planiranje pucnjave, uključujući i izbor lokacije – prodavnicu u pretežno crnačkoj četvrti u Bafalu.

Ros je istakla da je cilj bio da se „maksimalno poveća broj crnačkih žrtava“.

Porodice žrtava imale su različite stavove o tome da li bi tužioci trebalo da traže smrtnu kaznu.

Mark Teli, čija je majka, 63-godišnja Džeraldin, ubijena u napadu rekao je da nije razočaran odlukom tužioca, iako bi volio da Gendron provede ceo život iza rešetaka.

„Bio bih zadovoljniji da je proveo ostatak života u zatvoru, okružen populacijom koju je pokušavao da ubije“, rekao je Teli.

Gendronova advokatica Sonja Zoglin rekla je da je duboko razočarana odlukom vlade da traži smrtnu kaznu i napomenula da je njen klijent imao 18 godina u vreme pucnjave.

„Umesto duge i traumatične smrtne kaze, bolje bi bilo da je federalna vlada uložila napore u borbu protiv snaga koje su omogućile ovaj užasni zločin, uključujući lak pristup smrtonosnom oružju i neuspeh društvenih mreža da suzbiju retoriku mržnje koja se širi na internetu“, navela je Zoglin u saopštenju.

Guvernerka Njujorka Keti Hokal rekla je da podržava odluku vlade i da su žrtve bile mete zbog rase.

Od izbora predsednika Džozefa Bajdena, koji je protiv smrtne kazne, federalni slučajevi u kojima je ta kazna tražena bili su retki.

Ovo je prvi put da je sekretar za pravosuđe Merik Garland odobrio da se u novom slučaju traži smrtna kazna.

Pod njegovim liderstvom, Sekretarijat za pravosuđe dozvolio je da se izvrše dve smrtne kazne, dok se od toga odustalo u više od 24 slučaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter