Izvor: agencije
27.01.2024 u 18:00
1

DA LI JE NOVO RATNO ŽARIŠTE BLIZU: Kina poslala vojne avione i brodove u Tajvanski moreuz, baš kad su najavljeni pregovori sa SAD

Kina je danas poslalaviše od trideset vojinih aviona i brodova u Tajvanski moreuz uoči razgovora na visokom nivou američkih i kineskih zvaničnika, čiji je cilj smanjenje tenzija između dve najveće svetske ekonomske sile.

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je rano jutros prema Tajvanu više od 30 aviona i šest brodova, navodi se u saopštenju tajvanskog Ministarstva nacionalne odbrane, prenosi Politiko. Skoro polovina tih aviona prešla je sredinu Tajvanskog moreuza – nezvaničnu granicu između kopna i ostrva.

wikipedia

Tajvanska vojska „prati situaciju i zadužila je odgovarajuće snage da reaguju“, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva.

ZA SADA EVROPA NE TRAŽI RUSKI GAS: Rusija je spremna da razgovara sa EU o isporuci gasa preko Ukrajine, ali za sada nema potražnje

Ovog vikenda, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan trebalo bi da se sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem na Tajlandu, kako bi razgovarali o aktuelnoj geopolitičkoj nesigurnosti, uključujući napade Huta, koje podržava Iran, na brodove u Crvenom moru.

„Kina ima uticaj na Teheran i mogućnost da o tome razgovara sa iranskim liderima, a mi to ne možemo“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Kina smatra  Tajvan  vlastitom vlastitom teritorijom i poslednjih godina je pokazala nezadovoljstvo političkim aktivnostima na Tajvanu slanjem vojnih aviona i brodova. Tajvan je saopštio da je šest kineskih balona ili letelo iznad ostrva ili kroz vazdušni prostor severno od njega nekoliko dana nakon što je samoupravno ostrvo izabralo Laj Čing-tea za novog predsednika. Lajeva demokratska progresivna partija je uglavnom vodila kampanju za samoopredeljenje, socijalnu pravdu i odbacivanje kineskih pretnji.

Američki predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping sastali su se na marginama samita u novembru u pokušaju da zakrpe narušene odnose zbog svađa oko niza ekonomskih i geopolitičkih pitanja. Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da planirani sastanak u Bangkoku nastavlja obavezu koju su Bajden i Si dali „da održavaju stratešku komunikaciju i odgovorno upravljaju odnosima“.

Tokom razgovora, ministar spoljnih poslova Vang će jasno izneti stav Kine o Tajvanu i odnosima SAD i Kine i razgovarati o međunarodnim i regionalnim zabrinutostima, rekao je u petak portparol ministarstva Vang Venbin.

Neposredna međunarodna zabrinutost za obe zemlje su tenzije u Crvenom moru koje su uzdrmale globalnu trgovinu prisiljavajući mnoge špeditere da izbegavaju Suecki kanal. Peking je saopštio da ulaže pozitivne napore na deeskalaciji situacije u kojoj su pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ispalili projektile na međunarodne brodove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DA LI JE NOVO RATNO ŽARIŠTE BLIZU: Kina poslala vojne avione i brodove u Tajvanski moreuz, baš kad su najavljeni pregovori sa SAD”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter