Izvor: ALO.RS
09.09.2023 u 21:07
0

DETALJI ISTRAGE: Otkriveno kako je uhapšen terorista Danijel

Četvorodnevna potraga za bivšim vojnikom Danijelom Abedom Kalifom (21), koji je pobegao iz zatvora dok je čekao suđenje zbog prekršaja u vezi sa terorizmom, okončana je u jugozapadnom Londonu, gde je begunac uhvaćen.

Kako je saopštila londonska policija, proboj u potrazi desio se sinoć nakon operacije pod vođstvom obaveštajnih službi u oblasti Ričmond u jugozapadnom Londonu.

Poziv građana je potom naveo policiju da pretrese Spenser Roud u Čizviku, u zapadnom Londonu.

Bilo je još poziva javnosti o viđenju Kalifa u ulici Čerč u Čizviku i u tržnom centru Čizvik, saopštila je policija.

Uhapšen u akciji jedan na jedan

Begunca je uhapsio jedan policajac.

Kalif je konačno jutros u 10.41 po lokalnom vremenu skinuo sa bicikla skinuo službenik organa za borbu protiv terorizma u civilu na vučnoj stazi kanala Grand Union u Northoltu – nešto manje od 20 kilometara od zatvora Vandsvort.

Kada je uhapšen, bivši vojnik je bio potpuno kooperativan, dodaje Marfi.

Policija je saopštila da je svesna da su ljudi imali „neprijatnosti“ zbog pretresa koji su obavljani u potrazyi za Kalifom.

„Ovo nisu odluke koje donosimo olako i bilo je zaista važno i za nas, i za istrage, i jasno za državu – ovaj čovek je optužen za kršenje Zakona o službenim tajnama“, rekao je komandant Dominik Marfi.

On je to nazvao „veoma značajnim“ slučajem i rekao da je to bio „neophodan deo strategije“ radi pronalaženja Kalifa.

Kalif nosio crnu bejzbol kapu i majicu

Danijel Kalif je radio u kuhinjama u zatvoru HMP Vandsvort. U trenutku bekstva nosi je zatvorsku kuvarsku uniformu, belu majicu, crveno-bele karirane pantalone i smeđe čelične čizme kada je pobegao.

Policija je saopštila da je, kada je uhapšen, na sebi imao crnu bejzbol kapu i tamnu odeću, kao i malu torbu ili torbicu.

OD NJEGA JE DRHTALO SAMO BEOGRADSKO PODZEMLJE: OBRAČUNAVAO se sa GOSPODARIMA KRIMINALA na kraju je ZAVRŠIO OVAKO – evo o kome je reč! (VIDEO)

Očevidac: „On je pogledao mene, ja sam pogledala njega“

Očevidac koji je sinoć video Kalifa u Čizviku na putu kući iz restorana u zapadnom Londonu opisao je čoveka u crnoj odeći.

„Gledao me je veoma čudno jer na ulici nije bilo nikoga, ali moj mozak se nije uključio“, rekla je Rut Planting (44) za BBC.

„On je pogledao mene, ja sam pogledala njega – definitivno je bio na pogrešnoj lokaciji u pogrešno vreme.“

Ona je rekla da nije prijavila viđenje policiji jer u to vreme nije primetila da je taj čovek bio Kalif.

Policija češljala dvorišta

Ranije danas u Čizviku, u zapadnom Londonu, gde je na kraju pronađen Danijel Kalid, policija je poručila stanovnicima „da budu na oprezu“.

Pol Vejd, meštanin, rekao je da je jutros otvorio zavese i ugledao pet policajaca ispred svoje kuće.

„Proveravali su svačije bašte. Naš komšija nam je rekao da ima pasa tragača“, rekao je 79-godišnjak novinskoj agenciji PA.

„Kako razumemo, samo su se popeli preko zidova i pregledali, nisu sve probudili. Samo su proverili. Imali su i helikoptere.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter