Izvor: BSC HAPPY
01.03.2023 u 18:03
0

Dmitrij Suslov o poseti Lukašenka Pekingu: „Projekat uparivanja Evroazijske ekonomske unije i kineske inicijative Pojas i put je i dalje na dnevnom redu!“

Poseta beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka Pekingu pokazala je sličnost stavova koje Rusija, Belorusija i Kina zauzimaju u vezi sa Ukrajinom izjavio je u sredu zamenik direktora Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije HSE Dmitrij Suslov, ekspert kluba Valdaj.

Ranije je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo stav o političkom rešavanju krize u Ukrajini.

Ovaj stav sastoji se od 12 tačaka, uključujući pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti, rešavanje humanitarne krize u Ukrajini, razmenu ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva, kao i izbegavanje jednostranih sankcija bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN.

Kina je dijalog i pregovore opisala kao „jedini način za rešavanje krize u Ukrajini“ i pozvala sve strane da podrže Moskvu i Kijev u „približavanju jednog prema drugom“, kao i u ranom obnavljanju direktnog dijaloga.

„Mislim da je centralna tačka posete bila sposobnost Kine da promoviše drugačiji stav i druge uslove za rešavanje sukoba u Ukrajini od onih na kojima insistira Zapad“, rekao je Suslov.

Ekspert je naglasio da se Rusija, Kina i Belorusija slično gledaju na ovo pitanje.

„Ni Belorusija, ni Kina, se ne slažu sa zahtevom Zapada da Rusija treba da povuče svoje trupe kao preduslov za mirovno rešenje“, rekao je Suslov.

„Zapad izgleda očigledno iznerviran. Obuzdavanje Kine i optužbe da bi ona navodno mogla da pruži vojnu pomoć Rusiji proizilaze upravo iz pokušaja Zapada da diskredituje ulogu Kine kao autora ovog projekta alternativnog rešavanja sukoba“, objasnio je on.

NOVI CRNI BILANS: U zemljotresima u Turskoj poginulo više od 45.000 ljudi

Istovremeno, Suslov je ukazao na izvesnu razliku u stavu Rusije prema Ukrajini.

„Rusija smatra da danas nema mogućnosti za pregovore, ali ne zato što ih ne želi, već zato što ih ne želi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Ne želi ih ni kolektivni Zapad i insistira na preliminarnom povlačenju ruskih trupa“, rekao je ekspert.

Generalno, jačanje i unapređenje kineske inicijative za diplomatsko rešenje u Ukrajini bez povlačenja ruskih trupa sa teritorije koju Rusija smatra svojom je u interesu Moskve, zaključio je Suslov.

Među ostalim ključnim pitanjima na dnevnom redu Lukašenkove posete Kini bili su belorusko-kineski odnosi, uloga Kine na postsovjetskom prostoru i u Evroaziji, kao i kineski investicioni i infrastrukturni projekti. Sve ovo, rekao je Suslov, utiče ne samo na interese Belorusije, već i Rusije.

„Projekat uparivanja, na primer, Evroazijske ekonomske unije i kineske inicijative Pojas i put je i dalje na dnevnom redu“, objasnio je Suslov.

On je spekulisao da je Lukašenkova poseta Kini možda donekle bila koordinirana sa Rusijom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter