Izvor: BSC HAPPY/DW
30.07.2023 u 08:21
0

AMERIKANCE NE ZANIMA FRUSTRACIJA AUSTRALIJSKOG PREMIJERA – Ne odustaju od optužbi protiv Asanža!

Ministarka spoljnih poslova Australije, Vong založila se za okončanje procesa Asanžu, stav koji zastupa vlada te zemlje čiji je on državljanin, ali je Blinken ponovio stav SAD i optužbe protiv osnivača Vikiliksa.

Ministarka spoljnih poslova Australije, Peni Vong, izjavila je da je slučaj zatvorenog osnivača VikiLiksa, Džulijana Asanža, traje već previše dugo i da treba da se okoča. Džulijan Asanž, za kojeg se kaže da je napoznatiji zatovrenik na svetu je australijski državljanin. Nalazi u Londonu, u strogom zatvoru i izolaciji, mada se to vodi kao pritvor – jer nije osuđen. On bori se protiv izručenja u SAD gde je optužen po 18 tačaka zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša SAD 2010. godine.

Vang: „Proces traje predugo“

Na konferenciji za medije u Brizbejnu nakon sastanka sa Enotnijem Blinkenom, kolegom iz SAD, Vong je izjavila da je Australija jasno stavila do znanja da „slučaj gospodina Asanža previše dugo traje i da želimo da bude okončan“.

Govoreći u prisustvu ministra odbrane Australije Ričarda Marlesa, državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i ministra odbrane SAD Llojda Ostina, Vong je rekla da su već podneti zahtevi u korist Asanža kako javno, tako i privatno, ali da postoje ograničenja u vezi sa tim šta se može učiniti dok se njegovi pravni postupci ne okončaju. „Razumem da je gospodin Asanž podneo novi zahtev za žalbu u Velikoj Britaniji. Vlada Australije nije stranka u tim pravnim postupcima, niti možemo intervenisati“, rekla je ona.

Blinken je potvrdio da je slučaj Asanža bio tema razgovora tokom bilateralnih razgovora, SAD i Australije, izjavivši da razume stavove Australijanaca po tom osetljivom pitanju.

Blinken: „Ozbiljna krivična dela“

„Gospodin Asanž je optužen za vrlo ozbiljna krivična dela u Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa navodnom ulogom u jednom od najvećih kompromitacija klasifikovanih informacija u istoriji naše zemlje. Postupci koje je navodno počinio predstavljaju veoma ozbiljnu štetu po našu nacionalnu bezbednost“, rekao je Blinken na konferenciji za medije.

Australija podržava napore za oslobađanje Asanža pre njegovog mogućeg izručenja SAD-u. Premijer Entoni Albaneze je u maju izjavio da je „frustriran“ zbog trajanja ovog pritvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter