Izvor: Kurir.rs
10.12.2023 u 10:01
0

PORUČIVAO JE DA ĆE JEDNO VEČE DOĆI NENAJAVLJEN, ALI…Godinu dana nakon „kuršlusa“ Erodgan i Micotakis – ruku pod ruku

Grčki premijer Micotakis i turski predsednik Erdogan delovali su pomirljivo na sastanku u Atini, navodi Dojče vele (DW) i dodaje da oni o razlikama žele da pregovaraju kasnije – za sada plove „mirnim vodama“.

ERDOGAN BESAN, OVOG PUTA STVARNO:„Potrebno je reformisati Savet UN-a, zahtev o prekidu vatre odbacio samo američki veto. Da li je to pravda

Pozitivna iznenađenja su trenutno retka u međunarodnoj politici. Još više kada dolaze od nekoga poput Redžepa Tajipa Erdogana. Pre skoro godinu i po dana turski predsednik je zapretio Grčkoj invazijom – „doći ćemo jedno veče iznenada”, najavio je tada. Ali krajem sedmice (7. 12. 2023.) on se pojavio u Atini kao miran komšija koji govori o „novoj eri“ u tursko-grčkim odnosima.

Bila je to prva Erdoganova poseta Atini posle šest godina. Došao je sa polovinom svog kabineta na 5. sastanak Vrhovnog saveta za saradnju – bilateralnog foruma za grčko-tursku saradnju koji je osnovan 2010. ali se godinama nije sastajao.

Dugo očekivana izjava prijateljstva

Vrhunac posete bilo je potpisivanje Deklaracije o prijateljstvu dve zemlje, o čemu donedavno nije moglo ni da se sanja. Pre tri decenije, 1992. tadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis, otac aktuelnog premijera Kirijakosa, bezuspešno je pokušavao da ubedi tadašnjeg turskog predsednika Sulejmana Demirela da sklope pakt o prijateljstvu. Nakon mnogo tenzija, sada je to ostvareno.

Ovom Deklaracijom o prijateljstvu, Grčka i Turska se obavezuju da će se angažovati u stalnim konstruktivnim konsultacijama i da će se uzdržati od bilo kakve izjave ili akcije koja bi mogla da ugrozi održavanje mira i stabilnosti. Ovo je samo izjava namere i nije obavezujuća po međunarodnom pravu, međutim, to ukazuje da će se mirna klima u bilateralnim odnosima nastaviti.

Jednako obećavajući je bio i Erdoganov poziv Micotakisu da poseti Ankaru sledećeg proleća.

Erdogan je dobio potvrdu grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da će turski državljani koji žele da posete ostrva u istočnom Egeju dobijati vize na godinu dana. I obećanje: da će se Grčka zalagati u EU kako bi turski poslovni ljudi i naučnici lakše dobijali vize.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter