Izvor: Happy BSC
27.09.2022 u 22:19
0

„Eto tako izgleda kad se usaglašavaš sa Zapadom, ostaneš prezadužen, bez ogromnog dela svoje teritorije već sada i ideš u katastrofu“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 216. dan rata u Ukrajini, a svakako najznačajniji je peti i poslednji dan referenduma. Beleži se velika izlaznost, a u Donjecku i Lugansku preko 90 odsto stanovništva se izjasnilo za pripajanje Ruskoj Federaciji.

 O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: Zoranom Anđelkovićem iz Centra za mir i toleranciju, advokatom Brankom Pavlovićem i novinarom Žarkom Rakićem.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zoran Anđelković istakao je da se pretumbavanjem Ukrajine u poslednjih 100 godina jasno pokazuje da tu živi mnogo različitih struktura.

“Mislim da referendum i uopšte rezultati referenduma, nikoga u svetu ne mogu da iznenade, ako znaju sve ono što se dešavalo, ne mislim samo od 2014. ili ovo što se dešava poslednjih 200 i kusur dana, nego čak i da se ne vraćamo u istoriju i 16. i 17. vek, nego da pratimo samo teritorijalni razvoj Ukrajine u poslednjih 100 godina. Takva pretumbacija Ukrajine je bila u poslednjih 100 godina,  da je to gotovo neverovatno, Galicija, pa onda tu Poljska, pa onda, govorim o Prvom svetskom ratu, što je bila mala teritorija, pa onda sporazum iza toga kad je u vreme Lenjina potpisan sporazum pa su oni dobili neki okvir, pa, posle Drugog Svetskog rata Staljin, onda formiranje Moldavije kao posebne socijalističke republike. Znači to pretumbavanje Ukrajine u poslednjih 100 godina jasno pokazuje da tu živi mnogo različitih struktura, ako mogu tako da kažem, ne samo nacija, nacija i ne toliko jer 77 odsto je Ukrajinaca, 17 odsto Rusa, po poslednjem popisu, pitanje je šta bi bilo pre 20, 30 godina ili u nekom periodu prethodnom. Tako da nema nikakve dileme, mi od početka ovde govorimo o tome da taj istočni deo, sećate se i one priče da tamo može partizanski pokret da ugrozi i da će on da se probudi u istočnoj Ukrajini. To nije moguće zato što je dominantno stanovništvo, a to vidimo iz priloga ili i iz ishoda referenduma, u istočnoj Ukrajini, u Novorusiji su Rusi i oni dok su živeli u Ukrajini u Sovjetskom savezu, za njih je Rusija bila, što bi rekli, centar sveta, za njih je to sve bilo. U ostalom i za nas, ja sam bio 1977. na radnoj akciji u Harkovu i ja nisam rekao da sam otišao u Sovjetski savez ili Ukrajinu, ja sam smatrao da sam otišao u Rusiju, a ustvari bio sam u Ukrajini. Tako da nije ni čudo da je u toliko oblasti i regija sa različitim ovlašćenjima Ukrajina podeljena. Ovo je očekivan referendum. Ovo daje prostora, potpuno novog prostora tim ljudima koji se bore za taj novi status, ako tako mogu da kažem, u istočnoj Ukrajini. Daje potpuno drugu poziciju i tim borcima, kako sad oni zovu narodne milicije Luganske i Donjecke oblasti. Oni će sutra postati vojnici ruske vojske sa istim motivom ali sa drugom pozicijom kada brane svoju kuću i ono što je narod njihov rekao na ovom referendumu”, izjavio je Anđelković.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Biće dosta krvi dok se ne napravi granica između Rusije i Ukrajine!“

Brank Pavlović predviđa da Rusija neće upotrebiti nuklearno oružje, ali da su mogući pojačani udari po dubini ukrajinskih snaga.

“Ovde imamo taj istorijski i politički kontekst u kome je zapravo prirodno da nešto što je zapravo političkim inženjeringom od pre 100 godina izdvojeno iz jednog prirodnog sastava Rusije se sada vraća, imamo ovaj politički gde je ta volja po svoj prilici nesumnjiva. Kažem po svoj prilici, mislim na Zaporoški i Hersonski deo, Donjeck i Lugansk to je naravno jasno, ali ima i ta pravna dimenzija. Jedna pravna dimenzija, ona koja je očigledna je, opet pretpostavljamo da će zvanični organi Ruske Federacije prihvatiti opredeljenje građana ovih oblasti, postaće Rusija, postaće deo Ruske Federacije. To veoma menja stvari u pogledu tog odnosa specijalne vojne operacije i rata protiv nekoga ko napadne Rusiju. To menja i u sredstvima koja Ruska Federacija u tom slučaju može da koristi. Neće to biti ni nuklearno oružje, ni sredstva za masovno uništenje, ali može značajno da poveća udare po dubini ukrajinskih snaga”, kazao je Pavlović.

Advokat je dodao da su se postupcima Kijeva stvorili pravni argumenti za dozvoljenost secesije.

“Ono što bih ja istakao, tu postoji jedna veoma važna razlika, pored ove na koju se ukazuje, ti dvostruki standardi zapada, između savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde iz 2010. koji je rekao: “Kad se neka grupa građana okupi i proglasi nezavisnost, to nije suprotno Međunarodnom pravu”, pri čemu se kod nas u javnosti  izostavlja da je u toj odluci Međunarodni sud na dva mesta rekao izričito da nije odlučivao o pravu na secesiju. Samo prosto grupa ljudi ima pravo da kaže da proglašava nezavisnost. Oni su čak izričito preformulisali pitanje. Njih je skupština pitala, privremeni organi, a oni su rekli proglašenje nezavisnosti, to možemo da prihvatimo kao pitanje, ali kad vi kao Generalna skupština nas pitate privremeni organi, to je već pravna kvalifikacija za koju vi niste nadležni, pa je sud sam sebi postavio pitanje, tako što je u tom delu promenio i rekao da je to grupa građana. Dakle nije sud nikada odlučivao o pravu na secesiju. Ovde, sa postupanjem Kijeva, naročito od 2014. godine, gde ubijaš ljude granatama, tamo neke pališ i linčuješ kao u Odesi, svim Rusma, na celoj teritoriji, uskraćuješ elementarna prava iskazivanja svoje nacionalne pripadnosti… Tu se sada rađaju pravni argumenti za dozvoljenost secesije, da imaš pravo na secesiju. Tako da je Kijev odigrao sve što je mogao da odigra pogrešno. Ruska strana će sada naravno reći: “Mi smo za pregovore”, a ukrajinska: “Dobro Krim, ali ajde da vratite Lugansk i Donjeck”, sad oni kažu: “Imamo Zaporožje i Herson pa odatle dalje razgovaramo”… U tom smislu je situacija potpuno različita, često se prave paralele sa nama, situacija potpuno različita. Kijev je sve usaglašavajući se sa Zapadom, eto tako izgleda kad se usaglašavaš sa Zapadom, onda na kraju ostaneš prezadužen, bez 17 miliona hektara, bez ogromnog dela svoje teritorije već sada i ideš u katastrofu…”, rekao je Pavlović.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Referendumi u Ukrajini su spas za one koji su to godinama čekali!“  

Žarko Rakić izjavio je da očekuje da će se rat promeniti i dobiti sasvim drugu dimenziju.

“Zanimljiva situacija, posebno kada gledamo iz perspektive sutrašnjeg dana. Video sam poslednje podatke, nema sumnje da će se sve četiri oblasti, sa velikom većinom, izjasniti za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji i imamo onda situaciju da je to ruska teritorija. Moram da priznam da sam video neke izveštaje koji su govorili o mogućoj promeni ruske vojne strategije budućem ratovanju na tim prostorima i bio sam prilično užasnut. Rusija kaže namerava da apsolutno spreči napade na civilno stanovništvo, čega smo ovih nedelja i meseci bili stalno svedoci i njihove žrtve i da sebi onda daje za pravo da uništi, kažem tu reč, ta reč se koristi, da uništi mrežu gasovoda u Ukrajini i da uništi mrežu dalekovoda odnosno prenosa električne energije. To je za stanovništvo Ukrajine u ovim teritorijama preko Dnjepra kraj priče, ne znam kako može da se živi, bez gasa možda i može, ali bez struje, vi onda nemate ni vodu, nema onda snabdevanja. To je jedna situacija koja će iz korena da promeni rat, ako kažem to nastupi, moguće da sam pročitao netačne informacije, ali u svakom slučaju rat će se promeniti. Rat će se promeniti, dobiće sasvim drugu dimenziju i u tom sklopu treba verovatno gledati ovu delimičnu mobilizaciju u Rusiji i pripreme za tešku jesen i zimu, to su mnogo teži uslovi ratovanja, znamo to iz istorije, veoma je komplikovano. Ali ne treba zaboraviti da ti uslovi neće važiti u toj meri za ovu oblast uz Crno more gde je na putu Nikolajev, Odesa i spajanje sa Moldavijom. Ovo dramatično ili drastično menja situaciju ne samo u političkoj strukturi Ruske Federacije nego i u narednom periodu ratovanja”, izjavio je novinar u emisiji „AKTUELNOSTI“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter