Izvor: Alo.rs
07.02.2024 u 03:45
0

USTUPAK POLJOPRIVREDNICIMA KOJI PROTESTUJU NEDELJAMA: EU odustala od predloga za smanjenje upotrebe pesticida

Evropska komisija je odustala od predloga za smanjenje upotrebe pesticida da bi udovoljila poljoprivrednicima posle više nedelja njihovih protesta uz blokadu puteva i gradova u zemljama Unije.

FARMERI STIGLI NADOMAK RIMA: Rasplamsavaju se protesti poljoprivrednika širom Evrope (VIDEO)

Ta odluka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen najnoviji je pokazatelj da je EU spremna da žrtvuje ekološke prioritete da bi smirila poljoprivrednike i zadržala ih na svojoj strani.

I pored ustupaka protesti su se nastavili širom zemalja Unije – od Holandije, do Španije i Bugarske.

Poljoprivrednici kažu da mere kao što bi bilo smanjenje upotrebe ;pesticida, povećavaju birokatska opterećenja i „drže ih ispred kompjutera“ umesto na poljima i povećavaju razliku u ceni između njihovih proivzoda i jeftinog uvoza koji proizvode strani poljoprivrednici bez sličnih opterećenja.

Predlog o pesticidima je postao „simbol polarizacije. Da bi se krenulo napred potrebno je više dijaloga i drugačiji pristup“, rekla je danas Fon der Lajen u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ona je priznala da je predlog napravljen bez konsultovanja poljoprivrednika. ;Ne zna se kada će novi predlog biti sastavljen.

Izbori poslanika za Evropski parlament će biti u junu, a sudbina poljoprivrede je postala centralna tema u kampanji, čak su ;poslednjih nedelja potisnuta i pitanja klime.

Po svom reklamiranom „Evropskom zelenom dogovoru“, EU ima cilj da ;do 2030. godine smanji opštu upotrebu pesticida i drugih opasnih supstanci. Predlog su kritikovali i ekolozi, koji su trvrdili da je to nedovoljno da se dostignu ciljevi održivosti, a poljoprivredne grupe su insistirale da je to nesprovodivo i da će poljoprivrednici ostati bez posla.

Odluka da se odustane od predloga za smanjenje upotrebe pesticida je najnoviji odgovor EU na proteste koji su pogodili život miliona evropskih građana i koštali privredu milione evra zbog blokade saobraćaja.

Prošle nedelje Fon der Lajen je objavila planove da se poljoprivrednici u EU zaštite od jeftinijih proizvoda iz Ukrajine i da im se dozvoli da koriste i zemljište koju su ;iz ekoloških razloga morali da drže neobrađeno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter