Izvor: Tanjug
17.04.2023 u 13:30
1

EU PRETI MOSKVI: „Oslobodite Kara-Murzu“

Evropska unija najoštrije je danas osudila presudu moskovskog suda kojom je opozicionog političara, aktivistu i otvorenog kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu osudio na 25 godina zatvora po, kako se navodi, politički motivisanim optužbama.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove navodi se da odluka suda jasno pokazuje političku zloupotrebu pravosuđa, kako bi se povećao pritisak na one koji se protive ratu u Ukrajini.

Ističe se da suđenje Kara-Murzi nije ispunilo međunarodne standarde, kao i da su sudske rasprave bile nepristupačne za posmatrače. “Evropska unija je solidarna sa svim onim Rusima koji su procesuirani, zatvoreni ili zastrašeni jer se bore za ljudska prava, govore istinu i kritikuju režim“, navodi se u saopštenju. Istovremeno, EU je poziva Rusiju da obezbedi pristup odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti za Vladimira Kara-Murzu i druge zatvorenike.

PRESUDA MOSKVE: NATO lobisti 25 godina robije

– ‘Pozivamo Rusiju da odmah i bezuslovno oslobodi sve zatvorenike zbog politički motivisanih optužbi. Takođe pozivamo Rusiju da ukine svoje opresivno zakonodavstvo, uključujući zakone koji cenzurišu istinite informacije o ratu Rusije protiv Ukrajine, i zakone o takozvanim ‘stranim agentima’ i ‘nepoželjnim organizacijama’ koji se koriste samo za suzbijanje građanskog društva i nezavisnih glasova – glasi zaključak saopštenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EU PRETI MOSKVI: „Oslobodite Kara-Murzu“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter