Izvor: BSC HAPPY
17.02.2023 u 16:58
0

„GRUBO ZADIRU U NAŠU SVOJINU“: Zaharova poziva Zapad da se vrati na striktno poštovanje principa demokratije

Ruska strana, u slučaju da joj Zapad konfiskuje njenu imovinu, spremna je da preduzme velike korake odmazde, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Naravno, mi uvek polazimo od zakonitosti, od onoga što daje svakojake poslednje šanse do opreznosti partnera ili nepartnera. Ali u isto vreme, spremni smo na sve korake u zaštiti nacionalne imovine, pa sve to toga da preuzmemo velike i grube mere, bolje je da niko nema iluziju kada je reč o tome, rekla je Zaharova. 

Zaharova je naglasila da Moskva shvata planove EU da koristi ruska sredstva za proširenje svojih političkih i ekonomskih zadataka isključivo kao grubo zadiranje u suverenu svojinu, što ne može a da ne izazove odlučan i adekvatan odgovor u slučaju eskalacije relevantnog pitanja.

„DIREKTNO KONTROLIŠU RUKOVODSTVO KIJEVA“ Zaharova naglasila da zemlje NATO maksimalno učestvuju u sukobu u Ukrajini

– Svakako ne želimo da se situacija razvija u ovom pravcu. Pozivamo Zapad da se vrati na striktno poštovanje principa demokratije, otvorene ekonomije, konkurentnog tržišta i nepovredivosti privatne svojine, što oni promovišu, dodala je ona.

Diplomata je naglasio da ruske vlasti razmatraju sve moguće pravne mehanizme da povrate pristup zamrznutom imovinom zemlje.

– Odbijanje neprijateljskih zemalja da stupe u interakciju sa Rusijom u pravnom polju omogućiće svim učesnicima savremene globalne finansijske arhitekture da uvide zavisnost statusa suverene imovine nacionalnih država od oportunističkog geopolitičkog pristupa u nekoliko zapadnih zemalja, navela je ona.

– Pozivamo globalnu zajednicu da sa svom odgovornošću preuzme tekuću samovolju i ne sledi vođstvo zapadnih iznuđivača, rekla je ona.

Ranije je švedsko predsedavanje Savetom EU saopštilo da je Komitet stalnih predstavnika EU odobrio stvaranje posebne radne grupe za proučavanje opcija za transfer ruske imovine koja je zaplenjena ili zamrznuta u EU u Ukrajinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter