Izvor: BETA
21.10.2023 u 08:32
0

HAOS U KONGRESU NE BRINE BAJDENA: Obećao milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu

Predsednik SAD Džozef Bajden poželeo je u Beloj kući dobrodošlicu liderima Evropske unije, uz obećanje da njegova zemlja, uprkos disfunkcionalnom Kongresu, ipak može da isporuči desetine milijardi dolara vrednu pomoć Ukrajini i Izraelu.

Obe zemlje su zahvaćene ratovima, a Bajden je večeras predložio da im se uputi pomoć, u sklopu finansijskog paketa vredanog 105 milijardi dolara. U paketu je 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael. Da bi sredstva bila pružena, mora da ih odobri Kongres SAD.

Trampov advokat priznao krivicu za učešće u subverziji izbora u Džordžiji 2020

Bajden je pozdravio predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen uz konstataciju postojanja jedinstva.

„Stajali smo zajedno u podršci velikom narodu Ukrajine i zajedno smo se uhvatili u koštac sa ekonomskim izazovima“, rekao je Bajden, a sada bi, kako ukazuje Asošiejted pres, lideri trebalo da se okupe oko podrške Izraelu nakon napada Hamasa i uspostave standarda u trgovini sa Kinom.

Mnogi od Bajdenovih zajedničkih prioriteta sa EU zavise od odobrenja Kongresa – što je težak zadatak s obzirom na to da je Predstavnički dom ostao bez predsednika i ne može da donosi odluke, i da bi nesuglasice sa nekim republikanskim poslanicima oko pomoći Ukrajini mogle da dovedu do zatvaranja federalne vlade u novembru.

Lideri SAD i EU takođe razmatraju kako da se bore sa klimatskim promenama, ekonomskom konkurencijom Kine, a bave se i trgovinskim i poreskim pitanjima.

Dan uoči sastanka sa Bajdenom, predsednik Evropskog saveta Mišel izrazio je uverenje da predsednik SAD može da ispuni obećanje da će vojno i finansijski podžati Ukrajinu. Američki predsednik gaji lični odnos sa Mišelom i fon der Lajen, koja Bajdena oslovljava sa „Dragi Džo“.

„Vetrovi ne duvaju samo danas – danas su olujni. Naše demokratije su pod stalnim i sistemskim napadom onih koji se gnušaju slobode“, izjavila je ona.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter