Izvor: BSC Happy
22.03.2023 u 18:54
0

„HAPSITE PUTINA“: Blinken se ne zaustavlja!

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je u sredu sve članove Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da ispoštuju nalog za hapšenje koji je sud izdao za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sud je prošle nedelje optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine.

Taj pravni potez obavezaće 123 zemlje članice suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. 

BLINKEN NE OSTAVLJA PEKING NA MIRU: „Nismo to čekivali od Kine“

 – Mislim da svako ko je strana u sudu i ima obaveze treba da ispuni svoje obaveze –  rekao je Blinken na pitanje američkog senatora Lindzija Grejama na saslušanju u Komitetu za izdvajanja Senata da li bi ohrabrio evropske saveznike da „preokrenu“ Putina.

Iako Sjedinjene Države nisu strana u MKS-u, američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je Putin očigledno počinio ratne zločine, dodajući da je nalog MKS-a opravdan.

Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zverstva tokom jednogodišnje invazije na svog suseda, a Kremlj je tu sudsku odluku označio kao „ništavnu“. Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice MKS, iako je Kijev dodelio sudsku nadležnost da procesuira zločine počinjene na njegovoj teritoriji.

Tribunal nema sopstvene policijske snage i oslanja se na hapšenja država članica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter