Izvor: novosti
20.02.2024 u 10:44
0

HIPERSONIČNA ZVER NA NEBU IZNAD UKRAJINE: Nova RUSKA SU-57 raketa, specijalno dizajnirana za stelt lovac

PRE neki dan su Oružane snage Ukrajine tvrdile da su Oružane snage Rusije koristile, ni manje ni više, hipersoničnu raketu „cirkon“ duž dalekovoda u Kijevu.

Sada je objavljena navodna upotreba „modernizovane verzije rakete H-59“.

O tome piše portal WarZone, pozivajući se na neimenovana ukrajinska vojna lica. Informacija se širi i ruskim i ukrajinskim medijima. Navedeno je da su Oružane snage Rusije „koristile raketu H-69“. U pitanju je stelt raketa vazduh-zemlja.

Verovatno je najnovija ruska raketa po karakteristikama slična „storm šedou“. Istovremeno, u Ukrajini se ništa ne govori o tome da je raketa oborena.

Nijedna zvanična informacija o ovom pitanju nije objavljena. Shodno tome, objave u štampi mogu imati za cilj da još jednom pokušaju da ubede Kongres SAD u „neophodnost“ dodele vojne pomoći, tvrde ruski izvori.

Prema zapadnim izvorima, navodno prvi izveštaji sugerisali su da su ruske snage, po prvi put, upotrebile krstareću raketu H-59 druge generacije u svom tekućem angažmanu u Ukrajini. Posebno dizajnirana za lovac pete generacije Su-57, ova raketa se može lansirati iz unutrašnjih odeljaka za oružje.

Međutim, bliža inspekcija ostataka kasnije je navodno pokazala da bi projektil koji je zapravo upotrebljen mogao biti H-69 (engl. Kh-69), što je otkrilo značajnu zabunu u nomenklaturi.

H-59MK2 se prvobitno smatrao blagim napretkom H-59MK, ali je na kraju postalo očigledno da je raketa pretrpela značajnu nadogradnju, što je čini gotovo nepovezanim sa svojim prethodnicima.

Da bi se rešila ova zabuna, uvedena je klasifikacija H-69. NATO ovu raketu naziva AS-22, iako se isto ime koristi i za H-555, koji nikako

Ukrajinski izvori tvrde da se prvo raspoređivanje takve rakete dogodilo 7. februara, ali takve izjave o vrstama korišćenog oružja mogu biti upitne, često uključujući oružje namenjeno za izvoz i koje se aktivno ne koristi u Oružanim snagama Rusije.

Tri za koje se sumnja da su H-69 navodno su bile usmerene na ukrajinske ciljeve u noći između 7. i 8. februara, što je dovelo do spekulacija o potencijalnoj umešanosti Su-57 u precizne napade tokom tog perioda.

Ako se priča o upotrebi H-69 zaista potvrdi, to implicira da je Su-57 bio njen nosač, jer je ova raketa posebno dizajnirana za ovaj lovački avion. Stariju verziju, H-59MK2, mogli su koristiti Su-30, Su-34 ili Su-35.

Postoji mogućnost da je još jedan avion, lovac Su-34 koji često viđamo u aktuelnom sukobu, mogao da se koristi za početne borbene testove pre početka borbenog testiranja na Su-57.

Prva terenska ispitivanja H-59MK2 su obavljena u Siriji 2018. godine. Projektil je dizajniran kao glavno oružje vazduh-zemlja Su-57, savršen je za uklanjanje kompaktnih, ojačanih ciljeva na udaljenosti do 300 km.Raketa nosi penetracionu bojevu glavu od 320 kg, a može biti naoružana i manjom disperzivnom bojevom glavom dizajniranom za udar na većem području. Drugi potencijalni tipovi bojevih glava uključuju jači penetrator ili nosač kasetne municije.

Uprkos svojoj podzvučnoj brzini i relativno manjoj veličini, ova raketa pokriva širok domet i poznata je po svojoj fleksibilnosti da menja svoju metu u toku leta. Nomenklatura „H-69” je široko korišćena u poslednje vreme, verovatno se odnosi na verziju sa varijacijama bojeve glave, sistema za navođenje ili onog namenjenog za izvoz.

Trenutno nije poznato da bilo koji drugi lovac pete generacije koristi raketu u istoj klasi kao H-59MK2. S obzirom na to da su Su-57 u Ukrajini sporadično prijavljeni od sredine 2022. godine, postoji verovatnoća da su ove rakete korišćene i ranije, ali to nisu dokumentovali ukrajinski izvori.

Dakle, ukoliko se informacija ispostavi tačnom, reputacija Su-57 kao najviše testiranog lovca pete generacije raste, sa njegovim operacijama koje se protežu dalje od jednostavnih udara vazduh-zemlja i uključuju komplikovano potiskivanje vazdušne odbrane i sukobe vazduh-vazduh izvan vizuelnog dometa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter