Izvor: Telegraf.rs
04.03.2024 u 12:37
0

ILON MASK KRENUO NA TVORCA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: „Izdao si svoju misiju,izdao si čovečanstvo, misliš samo na PARE!“

Sudski slučaj Ilona Maska protiv kompanije OpenAI je brzo postao predmet šale među pravnicima.

U osnovi, Mask optužuje OpenAI i njenog direktora, Sema Altmana, da se iza maske neprofitne organizacije koja teži da pruži korist čovečanstvu krije obična tehnološka kompanija sa ciljem ostvarivanja profita.

Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, podigao je nedavno tužbu protiv kompanije OpenAI, tvrdeći da je ova organizacija prekršila uslove nepostojećeg ugovora. Tužba, koja je brzo postala predmet šale među pravnicima i tehnološkim ekspertima, sadrži niz optužbi koje na prvi pogled deluju kao izuzetno zabavan materijal za čitanje.

U osnovi, Mask optužuje OpenAI i njenog direktora, Sema Altmana, da se iza maske neprofitne organizacije koja teži da pruži korist čovečanstvu krije obična tehnološka kompanija sa ciljem ostvarivanja profita.

ILON MASK TRAŽI NOVOG DIREKTORA TVITERA? Po volji korisnika
tanjug/Patrick Pleul Pool via AP

Tužba počinje optužbom za kršenje ugovora, što bi trebalo da bude jednostavan slučaj za bilo kog studenta prava prve godine. Međutim, problem leži u tome što za postojanje validnog ugovora potrebni su ponuda, prihvatanje i razmena vrednosti, kao i da ugovor bude zabeležen u pisanom obliku. Maskov pravni tim, međutim, tvrdi da je OpenAI prekršio „Osnivački ugovor“ koji zapravo nije ni formalizovan ni priložen kao dokaz u tužbi.

Prema tužbi, „Osnivački ugovor“ je neformalno zabeležen u osnivačkim dokumentima kompanije OpenAI, kao i u brojnim komunikacijama putem e-pošte između Maska i OpenAI-ja tokom više godina. Međutim, sudovi obično nisu skloni da priznaju postojanje usmenih ugovora između strana sa dugom istorijom poslovanja.

Maskova pravna strategija postaje još nejasnija sa optužbom za „promissory estoppel“, pravni koncept koji retko nalazi primenu u stvarnom svetu. Ova optužba sugeriše da je Mask na štetan način oslonio na obećanja neprofitne organizacije prilikom donacije miliona dolara bez pisanog ugovora, što je situacija koja izaziva podsmeh u pravnim krugovima.

Dalje, tužba navodi nekoliko opštih državnih tužbenih zahteva i završava se zahtevom za „računovodstvenim preispitivanjem“, za koje kalifornijsko pravo zahteva da tuženi duguje novac tužiocu, što je neobično očekivanje u kontekstu donacija neprofitnim organizacijama.

Očekuje se da će ova tužba postati predmet analize na pravnim fakultetima širom zemlje, s obzirom na to da je gotovo izvesno da će odgovor OpenAI-ja biti podnošenje zahteva za odbacivanje tužbe zbog nedostatka osnova.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter