Izvor: RT Balkan
04.07.2023 u 15:13
0

IRAND OD DANAS ČLANICA ŠOS-A – Sledeća članica Belorusija (VIDEO)

Lideri zemalja ŠOS-a potpisali su memorandum o opredeljenju da Belorusija pristupi ovoj organizaciji

Iran je zvanično pristupio Šangajskoj organizaciji za saradnju, saopštio je sekretarijat organizacije i potvrdio da su zemlje članice ŠOS-a potpisale zajedničku Deklaraciju u Nju Delhiju.

Odluka da Iran postane deveti član ovog međudržavnog udruženja doneta na 23. samitu organizacije kojom predsedava Indija. U septembru 2022. godine, na samitu organizacije u Samarkandu, potpisan je memorandum o obavezama Irana u cilju pridruživanja toj organizaciji.

Lideri zemalja ŠOS-a potpisali su memorandum o opredeljenju da Belorusija pristupi toj organizaciji. Potpisivanjem memoranduma pokreće se procedura za puno pristupanje republike u ŠOS.

Potpisan glavni dokument samita

Države članice su danas nakon sastanka Saveta šefova država potpisale Deklaraciju iz Nju Delhija.

U dokumentu se navodi da su zemlje članice ŠOS-a zalažu se za poštovanje prava naroda na nezavisan i demokratski izbor političkog i društveno-ekonomskog razvoja. Osnova održivog razvoja međunarodnih odnosa su principi međusobnog poštovanja suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država, navodi se u deklaraciji.

Zemlje članice ŠOS-a se zalažu za striktno poštovanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, navodi se u deklaraciji. Od velike je važnosti jačanje zajedničkih napora međunarodne zajednice kako bi se sprečio svaki pokušaj da se mladi uključe u aktivnosti terorističkih, separatističkih i ekstremističkih grupa.

Države članice ŠOS potvrđuju da organizacija nije usmerena protiv drugih država i međunarodnih organizacija, već je raspoložena za saradnju sa njima u skladu sa ciljevima i principima Povelje UN, Povelje ŠOS i međunarodnog prava. Zemlje članice ŠOS-a pozvale su zainteresovane države članice da implementiraju mapu puta za postepeno povećanje učešća nacionalnih valuta u međusobnim obračunima.

Neophodno je da se sprovede rana reforma Svetske trgovinske organizacije sa akcentom na razvoj i prilagođavanje savremenoj ekonomskoj realnosti, navodi se u potpisanoj deklaraciji.Pritom, zemlje članice ŠOS-a se zalažu i za to da se svemirski prostor oslobodi od oružja.

RAT IRANA I AVGANISTANA? Sukob na granici, BROJE SE MRTVI, SVE IH JE VIŠE, TEHERAN SPREMA NAPAD?

Organizacija je osnovana 2001. godine u Šangaju, najpre je uključivala šest zemalja – Rusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Kinu, Tadžikistan i Uzbekistan, a od 2017. godine pridružili su im se Indija i Pakistan.

Proces pristupanja Irana započet je 2021. godine, a 2022. godine usvojen je dokument o otpočinjanju procedure koja ima za cilj i učlanjenje Belorusije u organizaciju. Zemlje posmatrači za sada su Avganistan, Belorusija i Mongolija, a partnerske zemlje su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter