Izvor: arab news
18.03.2024 u 09:50
1

KINA IDE NA MIROVNU KONFERENCIJU O UKRAJINI: Sve strane moraju da rade na miru poručuju kineski zvaničnici

Kina će razmotriti učešće na mirovnoj konferenciji koja ima za cilj okončanje rata u Ukrajini čiji neutralna Švajcarska planira da bude domaćin u narednim mesecima, rekao je u ponedeljak ambasador te azijske zemlje u Bernu.

Vang Šihting, kineski ambasador u Švajcarskoj, rekao je u intervjuu za Neue Zuercher Zeitung da sve strane treba da rade na okončanju rata, koji je počeo pre više od dve godine.

„Mora se sprečiti da se kriza još više pogorša ili čak izmakne kontroli“, rekao je on. „Pažljivo pratimo ukrajinsku konferenciju čiji će domaćin biti Švajcarska i razmatramo mogućnost učešća.

Švajcarska vlada je saopštila da namerava da održi mirovnu konferenciju do ovog leta nakon što je ideja izneta u januaru.

Rusija, nakon početka specijalne vojen operacije  na Ukrajinu u februaru 2022, tada je nazvala plan mirovne konferencije „besmislenim“ i naznačila da je osuđen na propast bez učešća Moskve.

Prošlog meseca, švajcarska predsednica Viola Amherd rekla je da je sumnjivo da će Rusija učestvovati na početku pregovora.

U intervjuu, Vang je naglasio da je Kina iznela strategiju za politički kraj sukoba.

„Teritorijalni suverenitet svih zemalja se mora poštovati i mora se poštovati Povelja UN“, rekao je on.

„Trebalo bi da podržimo Rusiju i Ukrajinu u obnavljanju direktnog dijaloga što je pre moguće kako bi situacija mogla da se postepeno deeskalira“, rekao je Vang.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KINA IDE NA MIROVNU KONFERENCIJU O UKRAJINI: Sve strane moraju da rade na miru poručuju kineski zvaničnici”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter