Izvor: Reuters
04.03.2024 u 11:38
1

KREĆE BITKA ZA ALUMINIJUM: Evropa će se boriti sa Amerikom ukoliko odbaci ruski metal, cene VEĆ ENORMNO VISOKE

Uslediće agresivna borba između evropskih i američlih kupaca, za bliskoistočni aluminijuma ukoliko se Evropa odluči da u narednih nekoliko meseci odbaci ruski metal. Cena srebrnog metala raste progresivno od trenutka kada su Rusiji uvedene sankcije

Trka za aluminijum iz bliskoistočnih zemalja uključujući Ujedinjene Arapske emirate i Bahrein uticaće na rast cena  za Zapadne kompanije, u transportnoj, građevinskoj i industriji za ambalažu, koje se već suočavaju sa skupim troškovima pišu agencije.
Aluminijum je ključni elemant za proizvodnju električnih vozola. Značajno je laksi od čelika i predstavlja metal izbora koji ima široku primenu u izradi velikog broja delova za električna vozila. A EU mesecima razmatra sankicije kojima bi mogla da odbaci ruski alunijum .
Treba napomenuti da  u poslednjem paketu sankcija, kojima se osuđuje dvogodišnjica rata  alumijum nije bio uključen, ali se EU nda da će uskoro biti predložen novi paket sa novim uvoznim zabranama, reako je stranim agencijama neimonovani izvor u Briselu
Bliskoistočni proizvođači proizveli su  6,2 miliona metričkih tona ili skoro 9% globalnih zaliha prošle godine, prema Međunarodnom institutu za aluminijum. Otprilike dva miliona od toga otpremljeno je u Evropu i Sjedinjene Države.
Gubitak ruskog metala ostavio bi Evropu manjkom od oko 500.000 tona, od kojih bi neki mogli biti nadoknađeni ponovnim pokretanjem neaktivnih kapaciteta u regionu. Ali ne svi..
„Snabdevači sa Bliskog istoka neće moći brzo da u potpunosti zamene evropski nedostatak“, rekao je Dmitrij Ceres  američkom trgovcu aluminijumom PerenniAL.
Kupci aluminijuma na fizičkom tržištu plaćaju cenu na Londonskoj berzi metala (LME) plus premiju za pokrivanje troškova transporta i rukovanja i poreza.
„Evropske premije će morati da porastu kako bi privukle metal iz drugih regiona, uključujući Sjedinjene Države. Premije u SAD će takođe morati da rastu da bi metal dolazio“, rekao je Ceres.
Sankcije SAD ruskom proizvođaču Rusal u aprilu 2018. pokrenule su krizu zbog koje je aluminijum na Londonskoj berzi metala (LME) skočio za 35% za nekoliko dana na najviše sedmogodišnje.
Evropske premije plaćene carinom su porasle za 45% u sledećem mesecu, dok su premije u SAD porasle za 20% u istom periodu.
SVE OČI UPRTE U DOGOVOR
Malo je verovatno da će porast cena u slučaju nove zabrane da se proširi na ono iz 2018. godine zbog viškova u Aziji, a rusko snabdevanje će verovatno biti preusmereno na Kinu, koja je već glavni primalac ruskog aluminijuma nakon što je Rusija napala Ukrajinu.
Međutim, jačina reakcije zavisiće od toga da li će LME kao rezultat sankcija EU odlučiti da zabrani aluminijum ruskog porekla, koji čini 90% zaliha u registrovanim skladištima na LME.
Ako Rusalove tonaže više nisu prihvatane u transakcijama na LME, s obzirom na nedostatak neruskog metala u skladištima, fizičke premije i cene na LME bi najverovatnije naglo porasle“, rekao je analitičar Bank of America Majkl Vidmer.
Samosankcionisanje i tarife od 200% na uvoz iz SAD značile su da su mnoge američke kompanije diverzifikovale iz Rusije u druge zemlje, uključujući Bliski istok.
Uvoz ruskog aluminijuma u ​​SAD pao je na 16.902 tone prošle godine ili 0,4% ukupnog, sa 4% u 2022. i skoro 9% u 2018. godini, pokazuju podaci Trade Data Monitora (TDM).
Međutim, iako je uvoz ruskog aluminijuma u ​​EU opao, on je i dalje značajan. Prema TDM-u, uvoz ruskog aluminijuma u ​​EU iznosio je 512.122 tone u 2023. ili 8% od ukupnog sa 12% u 2022. i 19% u 2018. godini.
„Sankcije EU za ruski aluminijum značiće veće premije u Evropi. I premije u SAD će morati da rastu da bi ostale konkurentne“, rekao je analitičar BNP Paribas Dejvid Vilson.
„Evropske premije su već veće, troškovi isporuke metala sa Bliskog istoka i drugih azijskih zemalja su porasli zbog napada u Crvenom moru.
Troškovi transporta su porasli zbog napada militanata Huti na brodove u Crvenom moru, koji ciljaju na rutu koja omogućava trgovini Istok-Zapad da koristi Suecki kanal.
Uvoz aluminijuma u ​​EU sa Bliskog istoka iznosio je skoro 1,2 miliona tona ili 18,8% ukupnog prošle godine, dok su SAD uvezle više od 800.000 tona ili 19,3%.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KREĆE BITKA ZA ALUMINIJUM: Evropa će se boriti sa Amerikom ukoliko odbaci ruski metal, cene VEĆ ENORMNO VISOKE”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter