Izvor: france 24
05.04.2024 u 19:56
0

MAKRON UVREDIO ŠOJGUA: Odbacio tvrdnje Moskve da je Pariz umešan u napad u Krokusu

Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je u četvrtak kao „blesave“ izjave ruskog ministra odbrane koje sugerišu da su Ukrajina i Francuska mogle da imaju ulogu u prošlomesečnom smrtonosnom napadu na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Makronovi komentari uslijedili su dan nakon retkog telefonskog razgovora između francuskih i ruskih ministara odbrane koji je kasnije doveo do različitih medijskih izjava.

RAT JE STIGAO DO BALKANA: Dron-kamikaza napao vojnu jedinicu

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se kako je Sergej Šojgu rekao svom francuskom kolegi u vezi sa napadom na Moskvu da „kijevski režim ne radi ništa bez odobrenja zapadnih rukovaoca“ i „nadamo se da francuske specijalne službe nisu umešane u to .”

Makron je rekao da su takvi komentari „zaista barokni i preteći, što nije ništa novo“, dok je govorio novinarima na marginama inauguracije bazena izgrađenog za Olimpijske igre u Parizu u severnom predgrađu Pariza.

Drugim rečima, to je blesavo“, dodao je Makron

„Nema smisla i ne uklapa se u stvarnost“ reći da bi Francuska „mogla da stoji iza toga (napada na Moskvu) i da iza toga stoje Ukrajinci“, rekao je on. „Ali to je manipulacija informacijama, koje su danas deo ruskog arsenala ratovanja.

Ministarstvo odbrane Francuske navelo je u saopštenju posle telefonskog poziva u sredu da je njegov ministar Sebastijen Lekornu oštro osudio napad 22. marta na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve u kojem je poginulo 145 ljudi u najsmrtonosnijem napadu na rusko tlo poslednjih decenija.

Lekornu je „potvrdio da Francuska nema informacije koje povezuju ovaj napad sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju.

On je takođe osudio rat Rusije u Ukrajini i rekao da će Francuska nastaviti da podržava Kijev „koliko god bude potrebno“, saopštilo je francusko ministarstvo odbrane.

U ruskoj štampi se navodi da je Šojgu upozorio Francusku na mogućnost raspoređivanja trupa u Ukrajini u budućnosti, što je opcija koju Makron nije isključio.

Poziv je označio prvi takav kontakt između ruskih i francuskih ministara odbrane od oktobra 2022.

Makron je u četvrtak ustvrdio da ga je podstakla spremnost Francuske da podeli „korisne informacije“ o napadu na Moskvu kao deo „zajedničkog rada sa svima onima koji su pogođeni terorizmom“.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi zvaničnici pokušali su da povežu Ukrajinu i Zapad sa napadom uprkos oštrom poricanju Kijeva, preuzimanju odgovornosti koje je izdala podružnica Islamske države i unapred upozorenju da su SAD upućeno Moskvi o skorom napadu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter