Izvor: Sputnjik
05.04.2023 u 10:41
1

MAKRON U KINI: Upozoriće Sija – dalji odnosi će zavisiti od Ukrajine

Događaji u Ukrajini biće jedna od tema razgovora na sastancima koji će se održati u okviru trodnevne državne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kini, u pratnji predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

Jelisejska palata je prethodno obavestila novinare o sadržaju posete, što je nagovestilo da će događaji u Ukrajini biti u centru razgovora sa kineskim vlastima, prenose francuski mediji.

NOVA POMOĆ UKRAJINI: Španija šalje „Leoparde“ Kijevu u drugoj polovini aprila

Šefica francuske diplomatije Ketrin Kolona, komentarišući pre nekoliko dana sadržaj budućih razgovora u Kini, istakla je da Makron namerava da upozori kinesko rukovodstvo o važnosti da se Peking „uzdrži od vojne podrške“ Rusiji.

Takođe se navodi da će značajna delegacija francuskih poslovnih ljudi doputovati u Kinu sa Makronom.

Prema pisanju medija, najvažniji proizvodi francuske ekonomije koji su od interesa za kinesku stranu su vino i žestoka pića (Francuska je prvi inostrani dobavljač Pekinga), avijacija (drugi snabdevač posle Sjedinjenih Država), kozmetika (drugi posle Japana) i farmaceutski proizvodi (četvrti posle Nemačke, Irske i SAD).

Prema podacima francuske vlade, u Kini je 2020. godine bilo prisutno 2.085 francuskih preduzeća, uglavnom iz velikih industrijskih grupa. Francuska je prvi evropski investitor po broju preduzeća u Kini, ali je Nemačka na prvom mestu po trgovinskom prometu.

Istovremeno, prema podacima francuskog Ministarstva ekonomije, tržišni udeo Francuske u Kini pao je na 1,3 odsto u 2022. godini, u poređenju sa 1,5 odsto u 2021. i 1,6 odsto u 2019. godini. Pariz znatno zaostaje u ovom pokazatelju za Berlinom, koji ima 4,1 odsto.

S tim u vezi, jedan od najvažnijih ciljeva posete francuske delegacije je intenziviranje poslovnih veza koje su bile obustavljene tokom pandemije kovid-19.

Makron je po završetku samita EU 24. marta rekao da će posetiti Kinu u pratnji predsednice Evropske komisije.

-Pozvao sam predsednicu Fon der Lajen da me prati u delu posete kako bih Pekingu predstavio jedinstveni (evropski) glas- rekao je Makron na konferenciji za novinare u Briselu.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer tada je objasnio novinarima da će Makron i fon der Lajen zajedno ići u Kinu, ali da šefica EK neće učestvovati u aktivnostima francuske državne posete. Imaće samo zajednički sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Portparol je ukazao na „veoma važan” izveštaj Fon der Lajenove o Kini i, prema njegovim rečima, s tim u vezi, Makronov poziv je dobar razlog za takvu posetu.

Mamer je kasnije rekao novinarima da program Fon der Lajenove uključuje sastanak u četvrtak sa rukovodstvom Privredne komore EU i Kine, kao i predstavnicima različitih sektora evropske privrede koji su zastupljeni u zemlji.

Predviđen je i sastanak sa premijerom Li Ćjangom. Ona će se popodne, zajedno sa Makronom, sastati sa Si Đinpingom. Nakon toga će obaviti bilateralne razgovore sa kineskim predsednikom.

U izveštaju na koji se poziva predstavnik EK, predsednik Evropske komisije, govoreći u u Institutu za Kinu „Merkatora“ i Centra za evropsku politiku, između ostalog, izjavila je da će stav Kine o situaciji u Ukrajini odrediti razvoj odnosa EU sa Pekingom.

-Budimo iskreni: u zavisnosti od toga kakav odnos Kina bude imala odnos prema ruskim akcijama u Ukrajini, to će odrediti dalje odnose EU i Kine“, rekla je Fon der Lajen.
Ona je istovremeno istakla da je cilj EU uspostavljanje diplomatske stabilnosti u odnosima sa Pekingom. „Neophodno je obezbediti diplomatsku stabilnost i otvorenu komunikaciju sa Kinom. Smatram da je odvajanje od Kine neprihvatljivo, to nije u interesu Evrope- rekao je šef EK.

Ona je istovremeno istakla da je cilj EU uspostavljanje diplomatske stabilnosti u odnosima sa Pekingom. „Neophodno je obezbediti diplomatsku stabilnost i otvorenu komunikaciju sa Kinom. Smatram da je odvajanje od Kine neprihvatljivo, to nije u interesu Evrope“, rekao je šef EK.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MAKRON U KINI: Upozoriće Sija – dalji odnosi će zavisiti od Ukrajine”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter