Izvor: Alo.rs
24.09.2023 u 18:26
0

NA ZEMLJU STIGAO NAJVEĆI UZORAK ASTEROIDA IKADA PRIKUPLJEN: Kapsula se kretala brzinom 12 kilometara u sekundi (VIDEO)

Najveći uzorak asteroida ikada prikupljen i prvi za američku svemirsku agenciju NASA, uspešno je sletela na Zemlju u američkoj saveznoj državi Juta.

Kada je sletela, kontrolnom sobom NASA mogao se čuti gromoglasan aplauz.

Nakon šest godina, kada je započeta, misiji američke svemirske agencije NASA je došao kraj.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREDVIĐALA 4 SCENARIJA KRAJA SVETA: Teško je reći koji je stravičniji

ako se očekivalo da bi spuštanje moglo da bude opasno po zemljinu atmosferu, NASA se nadala da će se sve završiti blagim spuštanjem oko 9 časova po lokalnom vremenu (17 časova po srednjoevropskom) u vojnu zonu korišćenu za testiranje raketa.

Letelica Oziris-Reks, koja je poletela 2016. godine, donosi na našu planetu uzorak „tla“ sa površine asteroida Benu.

Ovaj materijal ispušten je iz letelice NASA četiri sata pre spuštanja, a uzorak je spakovan u kapsulu, koja ga je štitila od naglog prizemljenja u američkoj saveznoj državi Juta.

Kutija veličine gume automobila kretala se isprava brzinom 12 kilometara u sekundi i zagrevala se do temperature od 3.000 stepeni Celzijusa.

Naučnici veruju da će hemijski sastav uzorka otkriti nove informacije o formiranju planeta pre 4,5 milijarde godina, a možda i neke naznake o postanku života na Zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter