Izvor: RT
09.09.2023 u 11:05
0

NACISTA PRIČA O ZLOČINIMA! „TI SI UBICA UKRAJINSKIH CIVILA“: PODOLJAK NAPAO ILONA MASKA!

Vlasnik Iksa negira da se na toj platformi šiti "ruska propaganda"

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak optužio je danas vlasnika platforme Iks Ilona Maska da je „učinio zlo“ kada je sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu na Krimu.

Si-En-En je u četvrtak objavio odlomak Maskove biografije, u kojem je otkriveno da je milijarder prošle godine naredio da se njegova satelitska komunikaciona mreža Starlink isključi u blizini obale Krima kako bi sprečio napad ukrajinske bespilotne letelice na ruske ratne brodove.

„Ponekad je greška mnogo više od greške. Ne dozvoljavajući ukrajinskim bespilotnim letelicama da unište deo ruske flote preko Starlinka, Ilon Mask je dozvolio ovoj floti da ispaljuje rakete ‘kalibr’ na ukrajinske gradove“, napisao je Podoljak na platformi Iks.

On je dodao da su „zbog toga poginuli civili, među kojima i deca“.

„Ovo je cena koktela neznanja i velikog ega. Zašto neki ljudi tako očajnički žele da brane ratne zločince i njihovu želju da počine ubistvo? I da li oni sada shvataju da čine zlo i podstiču na zlo“, naveo je Podoljak.

Mask je ranije rekao da ne želi da njegova kompanija „Spejs eks“ bude „saučesnik u ratu i eskalaciji sukoba“.

Si-En-En je u četvrtak citirao odlomak iz biografije Ilona Maska, čiji je autor Volter Ajzakson, koji opisuje kako su se naoružani podmornički dronovi približavali ruskoj floti u blizini obale Krima kada su „izgubili vezu i bezopasno isplivali na obalu“.

Biografija, koja bi trebalo da bude objavljena u utorak, navodi da je Mask naredio inženjerima Starlinka da isključe uslugu u zoni napada zbog njegove zabrinutosti da će Vladimir Putin „odgovoriti nuklearnim oružjem“ na ukrajinski napad na Krim.

Zamenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov izjavio je danas za „Fajnenšel tajms“ da je Mask podelio sa Ajzaksonom poverljive razgovore o vojnom pristupu Starlinku bez dozvole Fedorova.

„Nije baš lepo. Nikada nisam javno pokazao niti pričao o našoj prepisci“, rekao je Fedorov.

Mask, koji je i generalni direktor kompanije za električne automobile Tesla i proizvođača raketa i svemirskih letelica „Spejs eks“, prvobitno je pristao da isporuči Starlink hardver Ukrajini nakon što je ruska Specijalna vojna operacija poremetila ukrajinske komunikacije, prenosi „Gardijan“.

On se, ipak, predomislio nakon što je Kijev uspeo da odbije početne ruske akcije  i otpočeo ofanzivu.

Mask je ranije bio upleten u prepirku na društvenim mrežama sa ukrajinskim zvaničnicima, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, zbog njegovih ideja za okončanje sukoba u Ukrajini.

Mask je u oktobru prošle godine je predložio mirovni sporazum koji uključuje ponovno održavanje referenduma o aneksiji pod nadzorom UN u regionima koji su se priključili Rusiji, priznajući ruski suverenitet nad poluostrvom Krim i dajući Ukrajini neutralan status.

EU je optužila Maskovu mrežu Iks da dozvoljava da se „ruska propaganda o Ukrajini širi na njenom sajtu“.

Studija koju je prošle nedelje objavila Evropska komisija, pokazala je da je „domet i uticaj naloga koje podržava Kremlj dodatno porastao u prvoj polovini 2023. godine“.

U izveštaju se navodi da je povećan „domet ruske propagande na internetu u velikoj meri predvođen Tviterom (Iksom), gde je angažovanje poraslo za 36 odsto nakon što je Mask ublažio bezbednosne standarde platforme“.

Mask je danas odbacio zaključke iznete u studiji Evropske komisije.

„Gde je sva ta proruska propaganda? Mi je ne vidimo“, napisao je Mask na Iksu, odgovarajući na objavu novinara Glena Grinvalda, koji je komentarisao objavu Vašington posta da odbijanje te društvene mreže da cenzuriše sadržaj navodno doprinosi širenju „proruske propagande“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter