Izvor: RT
09.07.2023 u 08:59
0

„OČE NAŠ“ SU PROBLEMATIČNE REČI: Nadbiskup Jorka udario na MOLITVU koja se izgovara više od DVA MILENIJUMA

Nadbiskup Jorka Stiven Kotrel je pred sinodom Anglikanske crkve rekao da početne reči Molitve gospodnje, koju recituju svi hrišćani više od dve hiljade godina, nose patrijarhalnu konotaciju i da su "problematične". 

Znam da je reč ‘otac’ problematična svima onima čije je iskustvo sa zemaljskim očevima bilo destruktivno i zlostavljačko, kao i svima nama koji osećamo težinu opresivnog patrijarhalnog uticaja na život – naveo je Kotrel.

Uprkos tome što se u većem delu svog govora fokusirao na potrebu za jedinstvom, njegove reči o Molitvi gospodnjoj izazvale su podelu.

(UDARNO) POLJSKA ULAZI U RAT? 1000 VOJNIKA MARŠIRA na ISTOK – SUDAR sa VAGNEROM na granici

Nakon njegovog govora dr Kris Sagden, predsedavajući konzervativne grupe Anglikan mejnstrim, uputio je Kotrela na Bibliju u kojoj je Isus govorio ljudima da se mole ‘našem ocu’.

 – Da li to nadbiskup Jorka smatra da je Isus pogrešio ili da Isus nije bio svestan svoje pastirske uloge? Prilično je vidljiv pristup nekih crkvenih velikodostojnika da svoje mišljenje baziraju na društvenim dešavanjima, pre nego na Svetom pismu – istakao je Sagden.

S druge strane, časna sestra Kristina Ris, koja se zalagala da žene mogu da postanu biskupi, kaže da je Kotrel pokrenuo važno pitanje za hrišćane.

– Glavno pitanje je – da li stvarno verujemo da Bog veruje da su muškarci vernija reprezentacija njegovog lika od žena? Odgovor je apsolutno ne – dodala je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter