Izvor: Kurir.rs
15.12.2022 u 18:04
0

„NATO KORISTI UKRAJINU ZA TESTIRANJE ORUŽJA“: „Patriot“ će biti prvi američki PVO sistem upotrebljen na tlu Evrope!“

Rat u Ukrajini traje već 295 dana. Situacija na frontu se ne smiruje, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče na celoj teritoriji zemlje. Sjedinjene Države planiraju da u Ukrajinu pošalju PVO sistem „patriot“, prenose američki mediji, a Moskva odgovara da je to provokacija koja bi izazvala eskalaciju.

O najavljivanoj isporuci ovog PVO sistema i njegovim posledicama na dalji tok sukoba govorili su tokom medijskog istupanja Andrej Mlakar i prof. dr Dragan Petrović, Naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

– Ovaj put Kijev nije gađan krstarećim raketama, već su u pitanju dronovi kamikaze. Ukrajinici su tvrdili da su oborili 13 dronova. Udari se dešavaju u toku noći. Rat se nastavlja – rekao je Mlakar.

On je prokomentarisao saopštenje ukrajinske strane u kojem se navodi da u poslednjim udarima nije značajno oštećena energetska infrastruktura Ukrajine kao upitno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Oni su poznati po svojim mitovima i bajkama. Govore da se neke stvari ne dešavaju, a zapravo se dešavaju. Videli smo na jednom snimku da njihov PVO sistem „Gepard“ obara ruski dron, a onda se ispostavilo da je to jedna lepa fotomontaža. Kad se bolje pogleda vidi se da se puca po zemlji. To su priče za njihovo dizanje morala. Sam Podoljak je rekao da nije imao 30 sati struju. Ljudi počinju da protestuju, nervoza raste – tvrdi Mlakar.

Petrović je ocenio da najava pošiljke američkog PVO sistema „Patriot“ pokazuje spremnost SAD da i dalje vojno podržava vlast u Kijevu.

Mlakar je detaljnije analizirao PVO sistem „Patriot“, a osvrnuo se i na aktuelna vojna dešavanja.

– Prvo, ne postoji najbolji PVO sistem. Sve zavisi od odnosa ljudstva i tehnike u razmeri 60 odsto ljudstvo – 40 odsto tehnika, kao i kod tenkova. Ukrajinci žele PVO sistem „Patriot“ kako bi presretali ruske krstareće i balističke rakete. U Nemačkoj se obučavaju trupe. Patriot je komplikovan sistem i zahteva obuku koja traje od godinu do godinu i po dana – kaže Mlakar i dodaje da se u Ukrajini vrši eksperiment NATO oružja u borbenim dejstvima:

– Tu se proverava oružje NATO saveza protiv ruskog naoružanja. Ako pošalju „Patriot“ to će prva upotreba američkog PVO sistema na tlu Evrope.

Petrović je ocenio da su izgledi za postizanje božićnog prekida vatre slabi.

– Imate izjavu Angele Merkel u vezi sa Minskom koja nije dobro odjeknula, posebno u Rusiji. U Moskvi je manje raspoloženje da se prekine vatra zbog rastućeg nepoverenja prema zapadnim zemljama.

Poznato je, takođe, da onoj strani koja je slabija u sukobu više odgovara prekid vatre zbog pregrupisavanja. Trenutno se vidi da u Donbasu ruska strana ima apsolutnnu inicijativu. Sve u svemu teško će doći do prekida vatre. Mislim da su obe strane miljama udaljene od nekog mogućeg kompromisa – zaključio je Petrović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter