Izvor: Blic.rs/Politiko
09.11.2022 u 11:56
0

NOĆ RAZOČARANJA I „STREPNJE“ ZA TRAMPA: Na ovaj način je dovedena u pitanje njegova politička budućnost!

Bivši američki predsednik Donald Tramp želeo je da proslavi izborne pobede republikanaca u svojoj vili Mar-a-Lago na Floridi, ali je završio sa novom rundom pitanja o tome da li je on budućnost svoje partije.

Donald Tramp glasao na Floridi pa poslao snažnu poruku: „Mislim da ćemo imati sjajnu noć!“

Birališta na ključnim međuizborima u Americi su zatvorena, a iako još ima mnogo glasova koje treba prebrojati, demokrate su ostvarile mnogo bolje rezultate nego što su ankete pokazivale.

Trenutne projekcije govore da je situacija u Senatu tesna, dok u Predstavničkom domu republikanci imaju veliku prednost i malo im nedostaje da prvi dođu do 218 mesta, neophodnih za većinu u donjem domu Kongresa.

Uprkos anketama koje su išle u prilog Trampovim republikancima, oni su podbacili, a “Gardijan” je ocenio da je ovo najiznenađujućiji ishod na biralištima otkako je Tramp pobedio Hilari Klinton 2016.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Politiko” piše da je Trampova planirana proslava u izbornoj noći trebala da bude “veče krunisanja” za bivšeg predsednika i prilika da pokaže da je on i dalje osa oko koje Republikanska partija orbitira. Noć se, međutim, pretvorila u onu punu propuštenih prilika i razočarenja, dok nemiri tutnje kroz crvene redove.

Tramp je utorak uveče proveo u svom klubu u Palm Biču, gde je bio domaćin raskošne zabave republikanske elite i reportera iz nekih od top medija u zemji koje je njegov tim pozvao da odande prate izbore. Ali, kako su rezultati počeli da pristižu u njegovu vilu Mar-a-Lago, epicentar nedavnih pravnih problema, raspoloženje na zabavi se promenilo.

“Politiko” piše da je prvo tropska oluja zahvatila istočnu obalu Floride, što je neke novinare nateralo da pobegnu na aerodrom i napuste područje, ali da druga vrsta oluje – crveni talas – nije uspela da se materijalizuje.

FOTO: ANDREW HARNIK / TANJUGTrenutne projekcije govore da je situacija u Senatu tesna, dok u Predstavničkom domu republikanci imaju veliku prednost i malo im nedostaje da prvi dođu do 218 mesta, neophodnih za većinu u donjem domu KongreUprkos anketama koje su išle u prilog Trampovim republikancima, oni su podbacili, a “Gardijan” je ocenio da je ovo najiznenađujućiji ishod na biralištima otkako je Tramp pobedio Hilari Klinton 2016.

Tramp je ostao bez trijumfa kojem se nadao.

– Zanimljivo veče. Ima nekih trka koja su uzavrele i teške, svi ih posmatramo ovde – rekao je on reporterima.

Tramp je proteklu godinu proveo ponašajući se kao partijski “bog”, birajući i podržavajući kandidate koje je preferirao. Tokom kampanje za međuizbore podržao je više od 330 kandidata, održao 30 skupova i sakupio milione dolara. Utorak 8. novembar trebao je da bude demonstracija mišića oblikovanih tim “vežbama” i šansa da se proslave republikanske pobede ali i, ono što je još važnije, sejanje njegovih lojalista u redove partije.

Lista kandidata koje je podržao je preovladala, uključujući Džejmsa Dejvida Vensa u Ohaju, Teda Bada u Severnoj Karolini, Kejti Brit u Alabami i Erika Šmita u Misuriju. Ali, do ranih sati u sredu ujutro republikanci su izgubili mesto u Senatu a situacija u Predstavničkom domu je previše tesna da se proglasi pobednik.

Kako navodi “Gardijan”, trka u Senatu je neizvesna – trenutno je 48:47 za demokrate, dok je u Predstavničkom domu situacija znatno u korist republikanaca, 195:166.

Na tim trkama, kao i nekim važnim za guvernere, ukupan rezultat sadržao je mnogo značajnih promašaja. Nekoliko istaknutih kandidata koje je Tramp podržavao je izgubilo, uključujući kandidate za guvernera Daga Mastrijanija u Pensilvaniji i Dena Koksa u Merilendu, kandidate sa Predstavnički dom Džejmsa Ričarda Majevskog u Ohaju, Kerolin Levit u Nju Hempširu i Jesli Vegu u Virdžiniji, kao i Dona Boldaka kojeg je Tramp podržao u trci za Senat u Nju Hempširu.

Ali, najveći udarac večeri bio je u Pensilvaniji, gde je demokrata Džon Feterman porazio Trampovog kandidata Mehmeta Oza u najskupljoj trci za Senat u zemlji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter