Izvor: Tanjug
17.11.2021 u 08:29
0

NOVI ZELAND: Pronađeni ostaci rudara 11 godina posle nesreće

Posmrtni ostaci nekih od rudara koji su poginuli u rudniku uglja „Pajk river“ na Novom Zelandu, pronađeni su više od decenije nakon serije eksplozija koja predstavlja jednu od najgorih rudarskih nesreća u toj zemlji.

Kada je u novembru 2010. godine metan izazvao seriju eksplozija, u rudniku je ostalo zatrpano 29 radnika, od kojih 24 državljanina Novog Zelanda, dva Australijanca, dva državljanina Velike Britanije i jedan državljanin Južnoafričke Republike čija tela nikada nisu pronađena, a dva rudara su uspela da se spasu, prenose strani mediji. 

PROČITAJTE JOŠ: NJUJORK: Autoportret Fride Kalo prodat za 35 miliona dolara

Policija je danas, samo dva dana pred 11. godišnjicu tragedije, saopštila da su pronađeni ljudski ostaci, ali da se nalaze u najudaljenijim delovima zatvorenog rudnika i da ne mogu da budu izvučeni.

Detektiv Piter Rid rekao je da su tokom dubokog bušenja u rudniku snimljene fotografije koje potvrđuju da se na tom mestu nalaze dva tela, uz mogućnost da je tu i treće.

PROČITAJTE JOŠ: INDIJA: Zatvoreno pet termoelektrana zbog zagađenja vazduha

– Iako nismo u mogućnosti da identifikujemo ostatke, radimo sa forenzičkim stručnjacima kako bismo videli šta može da se uradi da vi njihov identitet bio potrvđen –  rekao je Rid.

Rudnik je godinama zatvoren, ulaz je zabranjen iz bezbednosnih razloga, a  istražiteljima je konačno 2019. godine dozvoljen pristup nakon zahteva porodica poginulih rudara.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter