Izvor: NOVOSTI
08.03.2024 u 23:00
0

OBLACI RATA NADVIJAJU SE NAD EVROPOM: Još jedna zemlja hoće da šalje vojsku na Rusiju OVO JE REALNA OPASNOST!

Razmimilaženja u Vajmarskom trouglu sve vidljivija. Nemački Kancelar Šolc i ministar odbrane Pistorijus oštro odbacuju slanje kopnenih trupa u Ukrajinu, što je predlog francuskog predsednika Makrona. Ali on sada dobija podršku za svoju politiku prema Ukrajini od poljskog ministra inostranih poslova Sikorskog.

Potez francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje upotrebu kopnenih trupa u Ukrajini stvara sve dublje podele između država NATO-a: nakon što su ministri odbrane Nemačke i Finske u petak ujutro pozvali na kraj debate i fokusirali se na važnu pomoć u oružju za Ukrajinu, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski izričito im je protivrečio.

DO KRAJA GODINE RUSKA VOJSKA ĆE MARŠIRATI ULICAMA BERLINA! Nemački novinar upozorio da je počela VELIKA RUSKA INVAZIJA

– Prisustvo NATO trupa u Ukrajini nije nezamislivo. Pozdravljam inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona – napisao je on na platformi Iks i otišao čak dalje od Makrona misleći na trupe NATO-a.

Makron je na konferenciji u Parizu prošle nedelje rekao da ne želi da isključi upotrebu kopnenih trupa u Ukrajini. Nekoliko vlada je naknadno jasno stavilo do znanja da to za njih ne dolazi u obzir. Ovome je jasno protivrečio kancelar Olaf Šolc i podsetio na dogovor u zapadnom savezu da NATO ne treba da postane strana u ratu.

– Niko zaista ne želi čizme na terenu u Ukrajini, o tome se sada raspravlja, tako da bi to trebalo da prekinemo u ovom trenutku – upozorio je Pistorijus u petak tokom posete Helsinkiju.

Finski ministar odbrane Anti Hekenen dao je sličan komentar:

– Niko sada ne podržava ideju o čizmama na terenu – rekao je on. – Ali svi podržavaju veću podršku u vidu oružja, municije i novca i to je ono na šta sada treba da se fokusiramo.

Pistorijus je takođe rekao da postoji problem sa proizvodnim kapacitetima za artiljeriju, posebno za municiju, za sisteme protivvazdušne odbrane, za rakete Patriot i IRIS-T.

– Moramo učiniti sve što možemo širom sveta da prikupimo, nabavimo, kupimo i proizvedemo sve što je moguće da podržimo Ukrajinu na najbolji mogući način.

Nemačka je obučila 10.000 ukrajinskih vojnika do kraja 2023. Isti broj je prošao obuku u Nemačkoj 2024. godine

Nakon što je Nemačka ove godine udvostručila svoju vojnu pomoć Ukrajini na 7,5 milijardi evra, svoju pomoć su povećale i države EU. Francuska vlada sada želi da obezbedi tri milijarde evra, ali je istakla da je važan i kvalitet isporučenih sistema naoružanja.

Makronova inicijativa je već izazvala različite reakcije prošle nedelje. Sada postoji i otvoreno neslaganje u Vajmarskom trouglu Francuske, Nemačke i Poljske, koji je pred oživljavanjem.

Zato što su i Makron i Sikorski optužili protivnike debate za kratkovidost i kukavičluk.

– Poenta je da se Putin plaši, a ne da se mi plašimo Putina – napisao je poljski ministar spoljnih poslova.

Savezna vlada, pak, ističe da kroz ovakve debate ne bi trebalo da bude ugrožena podrška stanovništva u mnogim državama NATO-a Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter