Izvor: RT
28.01.2024 u 12:09
0

OPASNO UPOZORENJE STIŽE IZ MOSKVE: Suočićete se sa posledicama zbog konfiskacije ruske imovine

Takve radnje se mogu okvalifikovati samo kao klasičan primer zadiranja u suverenu nepokretnost i banalna, direktna krađa imovine druge države, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Moskva će adekvatno i efikasno odgovoriti na sve pokušaje zapadnih zemalja da konfiskuju rusku imovinu i imovinu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenose „RIA Novosti“.

„Više smo puta govorili o nelegitimnosti jednostranih prinudnih mera koje preduzimaju zapadne zemlje u vezi sa ruskom imovinom u inostranstvu. Više puta smo istakli da je zaplena imovine Ruske Federacije protivzakonita i da krši osnovne principe i norme međunarodnog prava, uključujući suverenu jednakost država“, navodi se u saopštenju.

Kako je dodalo Ministarstvo, takve radnje se mogu okvalifikovati samo kao „klasičan primer zadiranja u suverenu nepokretnost i banalna, direktna krađa imovine druge države“.

„Istovremeno, zemlje kolektivnog Zapada mogu biti sigurne da će svaki njihov pokušaj da konfiskuju rusku nepokretnost, kao i drugu imovinu, neizbežno naići na adekvatan i efikasan odgovor“, zaključili su u Ministarstvu.

Nakon početka Specijalne operacije, zapadne države su uvele sankcije Centralnoj banci Rusije, zamrzavajući njene rezerve, ali se ne zna tačan obim imobilisanih sredstava.

Prema podacima Centralne banke na kraju juna 2021. godine, približno 288 milijardi dolara bilo je uskladišteno u Austriji, Britaniji, Nemačkoj, Kanadi, SAD , Francuskoj i Japanu, a još oko 63 milijarde dolara u neimenovanim zemljama.

Početkom 2022. godine, kako je izvestila Banka Rusije, skoro polovina od 630,6 milijardi dolara njenih sredstava bila je u sredstvima u ključnim rezervnim valutama.

Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, uz napomenu da EU cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu.

Kremlj je naveo da bi donošenje ovakvih odluka predstavljalo „još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter