Izvor: Tanjug
13.11.2023 u 07:44
0

PAKAO SE NASTAVLJA: Bolnica Al-Šifa u Gazi više ne funkcioniše

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza "više ne funkcioniše kao bolnica" i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici "značajno povećao".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su „stalna pucnjava i bombardovanje“ u oblasti oko bolnice „pogoršali ionako kritične okolnosti“.

On je na mreži X napisao da je SZO uspela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al-Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao „strašnu i opasnu“.

„Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu negu“, naveo je Tedros.

Istakao je da svet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja.
Šef hirurgije u bolnici Al-Šifa, Marvan Abu Saada, izjavila je za Bi-Bi-Si da je treća prevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici još nalazi najmanje 2.300 ljudi
Prema tim navodima, koje je objavila SZO na mreži X, u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih.

Ističe se da nedostatak struje, vode i hrane dovodi živote u neposrednu opasnost.
SZO je ponovila poziv na „trenutni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu“.
Izraael tvrdi da se ispod bolnice Al-Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali ta palestinska militantna organizacija odbacuje te tvrdnje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter