Izvor: BSC HAPPY
23.01.2023 u 17:24
0

POLJSKA NE ODUSTAJE OD SVOJE NAMERE: Pritisak na Berlin da odobri slanje tenkova nemačke proizvodnje u Ukrajinu

Poljska pojačava pritisak da pošalje tenkove nemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Premijer Mateuš Moravjecki kaže da će Poljska tražiti zeleno svetlo od Nemačke, ali je odgovor od „sporednog značaja“.

Poljska je ponovila da je spremna da pošalje tenkove u Ukrajinu bez pristanka Nemačke, jer pritisak raste na Berlin da isporuči teško naoružanje koje Kijev traži.

Poljski premijer je rekao da će njegova vlada tražiti dozvolu od Berlina da pošalje svoje tenkove nemačke proizvodnje Leopard u Ukrajinu, ali je tu saglasnost opisao kao „sporednog značaja“.

Mateuš Moravjecki je rekao: „Čak i da ne dobijemo ovo odobrenje… mi bismo i dalje svoje tenkove zajedno sa ostalima prebacili u Ukrajinu. On je dodao da je „uslov za nas u ovom trenutku da napravimo bar malu koaliciju zemalja“.

POLJSKA NE ODUSTAJE OD ISPORUKE TENKOVA „LEOPARD 2“ UKRAJINI: „Formiraćemo malu koaliciju zemalja bez Nemačke – tvrdi Moravjecki!“

Berlin se nalazi pod velikim pritiskom da oslobodi vojnu opremu nakon što nije uspeo da donese odluku na željno očekivanom međunarodnom samitu odbrane u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u jugozapadnoj Nemačkoj u petak.

Komentar nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok u nedelju da njena zemlja neće „stati na putu“ Poljskoj da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu izazvao je izvesnu zabunu u Berlinu. Za sada ostaje nejasno da li su njene primedbe indikativne za promenu pozicije vlade ili samo na pokušaj Zelene da ispravi pogrešnu komunikacionu strategiju kancelara Olafa Šolca.

Berbokova nije ponovila svoj komentar kada je u ponedeljak ujutru pritisnula na to pitanje. „Važno je da mi kao međunarodna zajednica učinimo sve da odbranimo Ukrajinu, tako da Ukrajina pobedi. Jer ako izgubi, Ukrajina će prestati da postoji“, rekla je ona novinarima na sastanku Saveta EU za spoljne poslove u Briselu.

Berbokov partijski kolega Robert Habek, nemački ministar za ekonomska pitanja, već je pre 10 dana signalizirao da njegovo ministarstvo neće blokirati ponovni izvoz tenkova Leopard 2 iz drugih evropskih zemalja u Ukrajinu. „Postoji razlika između donošenja sopstvene odluke i ometanja odluke drugih“, rekao je tada Habek.

Dok reeksport tenkova proizvedenih u Nemačkoj mora da odobri ministarstvo ekonomije, Habekovo pravo na takve odluke je zapravo prebacilo proces donošenja odluka na Šolcovu kancelariju.

Teško je zamisliti da bi Šolc zaista blokirao formalni zahtev Poljske da Kijevu isporuči tenkove Leopard 2 iz svojih rezervi, što je eksplicitno izrečeno u ponedeljak, ne samo zato što bi to razvelo kancelarkinu liniju da je stav saveznika o takvim stvarima jedinstveniji nego što su to zvučali medijski izveštaji.

U nedelju uveče, novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio je izveštaje o otvorenom neslaganju između Vašingtona i Berlina po pitanju borbenih tenkova. „Nemačka nije bila izolovana“, rekao je Pistorijus o sastanku prošlog petka u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Poljska je saopštila da je spremna da pošalje 14 tenkova Leopard u Ukrajinu. U ranijim komentarima, Moravjecki je opisao stav Nemačke kao neprihvatljiv. „Pokušavam da odmerim svoje reči, ali ću to reći otvoreno: Ukrajina i Evropa će pobediti u ovom ratu – sa Nemačkom ili bez nje“, rekao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ministri inostranih poslova EU na sastanku u Briselu razgovaraće o tom pitanju u ponedeljak, ali se ne očekuje trenutni napredak.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto rekao je da bi njegova zemlja mogla da isporuči Ukrajini nekoliko tenkova Leopard i rezervnih delova, i/ili da obuči vojnike da voze i servisiraju tenkove, ali je sugerisao da ta odluka počiva na Nemačkoj. „Još uvek smo u procesu o tome kakav će paket biti formiran. Nadamo se da je to pozicija u kojoj bi zemlje poput Nemačke mogle da učestvuju“, rekao je on.

U međuvremenu, najčvršći saveznici Ukrajine u baltičkim državama jasno su dali do znanja da žele da Nemačka reaguje brzo. „Dozvolite mi da budem jasan da je Nemačka motor Evrope i da takođe stvara posebnu odgovornost“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu. Rekao je da Estonija troši 1% nacionalnog dohotka na vojnu pomoć Ukrajini i pozvao druge da učine isto. „Moramo da damo ukrajinskom narodu štit, ali i mač da oslobodi teritoriju.

Njegov litvanski kolega Gabrielius Landsbergis rekao je da je u Nemačkoj u toku „veoma živa debata“. „Nadam se da će biti plodonosno kao što je bilo u prošlosti, da će Nemačka poslati tenkove. Nažalost, mi kao oni koji čekamo da budu poslati moramo da čekamo još jedan dan.

Podsećajući na ugnjetavanje Litvanije pod Sovjetskim Savezom, Landsbergis je rekao „moramo da pobedimo strah od pobede nad Rusijom“, ne navodeći konkretne zemlje. „Ako se ne pripremimo da Rusija izgubi rat, onda ne mislimo ozbiljno da pomognemo Ukrajini da pobedi“, rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da misli da takvo oružje treba da bude obezbeđeno ukrajinskoj vojsci, ali je to opisao kao odluku za zemlje članice EU.

Očekuje se da će EU potpisati dodatnih 500 miliona evra (440 miliona funti) za finansiranje oružja za Ukrajinu preko svog evropskog mirovnog fonda, dok se zakonske formalnosti čekaju kasnije. Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je da nema sumnje da je to odluka koju ćemo doneti danas.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter