Izvor:
31.12.2022 u 13:42
0

KO JE BIO JOZEF RACINGER, ODNOSNO PAPA BENEDIKT XVI: Napustio tron katoličke crkve zbog bolesti, svi nemi nakon njegove smrti!

Kako je saopšteno bivši papa Benedikt XVI preminuo je u svojoj vatikanskoj rezidenciji, u 95. godini, skoro deceniju nakon što je podneo ostavku zbog lošeg zdravlja.

Vatikan je objavio u subotu rano ujutro da je bivši poglavar rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI preminuo.

BIVŠI PAPA BENEDIKT TEŠKO BOLESTAN: Iz Vatikana se i dalje ne oglašavaju – ali papa Franja poručuje ovo!

Vatikan je u saopštenju naveo: „Sa tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt KSVI preminuo danas u 9.34 u manastiru Mater Ecclesiae u Vatikanu. „Dalje informacije biće date u najkraćem mogućem roku.

Kako je saopšteno bivši papa Benedikt XVI preminuo je u svojoj vatikanskoj rezidenciji, u 95. godini, skoro deceniju nakon što je podneo ostavku zbog lošeg zdravlja.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Poslednjih dana stanje pape emeritusa se pogoršalo. Italijanski list Korijere dela sera objavio je u petak da je Benedikt nakratko izgubio svest.

Bio je prvi papa koji je podneo ostavku u skoro 600 godina i drugi ne-Italijanac u poslednjih 500 godina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Papa emeritus Benedikt KSVI, rođen u Bavarskoj, koji se pre izbora zvao Jozef Racinger, živi relativno povučeno u vatikanskom manastiru od svoje ostavke 2013. godine.

Kao osmi Nemac na čelu Katoličke crkve i drugi neitalijanac u skoro 500 godina, Racinger je izabrao ime Benedikt u čast Svetog Benedikta, osnivača zapadnog monaštva iz 5. veka.

Za papu je izabran 19. aprila 2005, a podneo je ostavku 28. februara 2013, postavši prvi papa u skoro 600 godina. Time je otvoren put za izbor njegovog argentinskog naslednika, pape Franje.

Tanjug/L’Osservatore Romano/Pool Photo via AP

Tokom njegovog pontifikata na površinu su počeli da izlaze skandali povezani sa seksualnim zlostavljanjima unutar Crkve. Zbog zlostavljanja u Irskoj, Čileu, Australiji, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Nemačkoj, Katolička crkva morala je da isplati milijarde dolara odštete žrtvama.

On je 2010. godine to i priznao da skandali o zlostavljanju dece od strane sveštenika, koji potresaju katoličku crkvu, pokazuju da hrišćani (katolici) moraju da okaju svoje grehe i priznaju greške.

„Moram da kažem da mi hrišćani, čak i u današnja vremena, često izbegavamo reč pokajanje koja izgleda previše teško. Ali sada smo izloženi kritikama iz celog sveta koje nam govore o našim gresima i smatram da je neophodno da se pokajemo, drugim rečima da priznamo šta je pogrešno u našim životima“, rekao je tada papa Benedikt XVI u obraćanju vernicima u Vatikanu.

Otkriće da često sveštenici zlostavljači nisi bili privedeni pravdi i da ih se samo selilo iz župe u župu, dok su biskupi zataškavali zlostavljanja, globalno je potreslo temelje Katoličke crkve i potkopalo njen autoritet.

Za sve je kriva revolucija iz 1968.

„Želim da navedem jednu ili dve primedbe kako bih pomogao u ovom teškom razdoblju”, napisao je. Na pisanje eseja „Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja”, podstakla ga je konferencija o seksualnim skandalima unutar Crkve, koju je nedavno organizovao papa Franja.

„Među slobodama za koje se borila revolucija 1968. godine bila je i potpuna seksualna sloboda, koja više nije priznavala nikakve norme”, napisao je i dodao kako su eksplicitno seksualno obrazovanje mladih i golotinja prisutna u oglašavanju doprineli slabljenju moralnih stavova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter